Realtime-tracking: tijd besparen en betere klantenservice

(Publireportage) De congestie, vertragingen, een tekort aan containers enzovoort. Realtime freight visibility helpt u om aan die uitdagingen het hoofd te bieden en bespaart u de vele telefoontjes om continu statussen op te vragen.

Descartes ontwikkelt innovatieve cloud-gebaseerde oplossingen voor de logistiek en de supplychain. Descartes combineert die met waardevolle realtime-informatie over het transport én een zeer uitgebreid netwerk voor de vergaring van die data.

“Een goede planning en opvolging van uw zendingen via een TMS (Transport Management System), geïntegreerd met een tracking-oplossing die met realtime-data werkt, is voor zowel nationaal als internationaal transport cruciaal. U kunt op die manier beter anticiperen op vertragingen en tegemoetkomen aan de vele andere uitdagingen van de logistiek. U bespaart er veel tijd en geld mee omdat u niet continu moet bellen en mailen om achter de statussen van de vrachten aan te gaan en/of de vragen van de klanten hierover te beantwoorden”, stelt Eric Geerts, directeur productmanagement, TMS, carrier connectivity and ports bij Descartes.

Track & trace op verschillende niveaus

Bij standaardtracking ontvangt u berichtjes van transporteurs wanneer de goederen zijn opgehaald en afgeleverd, evenals enkele tussenliggende statussen en uitzonderingen. 

“Maar er is meer en meer vraag in de markt naar realtime-trackingoplossingen. Descartes maakt connecties met de verschillende spelers in de logistiek om de nodige data te verzamelen, en dat voor de verschillende transportmodi. We hebben ook een functionaliteit ontwikkeld om op basis van die gegevens te voorspellen wanneer er zich vertragingen zullen voordoen.”

Verzamelen van data

Voor het verzamelen van data heeft Descartes al jaren wereldwijd connecties met de rederijen, havens en terminals, vervoerders en expediteurs in zee-, lucht-, weg- en pakjesvervoer. 

“Voor transport over zee ontvangen we van al die partijen statusberichten over de zending: over het laden van containers, over vertrek en aankomst van de schepen, updates van de aankomsttijden enzovoort. Zo krijgen we continu van overal ter wereld data doorgestuurd, en op basis van satellieten en antennes ook van de posities van de schepen. Door al die bronnen en en hun massa’s aan data te combineren, kunnen we onze klanten een steeds vollediger beeld en realtime-tracking bieden.” 

Die gegevens kunt u ontvangen door een aantal basisgegevens door te sturen naar het platform van Descartes, afhankelijk van de transportwijze. 

Voordelen van realtime-tracking

Hoe meer accurate informatie u heeft over wanneer u een container op de terminal kan aanleveren of afhalen, hoe minder congestie van containers er op de terminal is, hoe sneller u de klant kunt leveren, hoe sneller u de klant kunt verwittigen over een mogelijke vertraging. Hier zijn nog bijkomende verbeteringen mogelijk, zoals het opnemen in de vaarschema’s van closingdates en de vroegste datum om containers aan te leveren op de terminal. Nu worden de closingdates pas gestuurd op het moment van de boekingsbevestiging, ook niet consistent bij alle rederijen.   

“Een van de toepassingen bij realtime-tracking is om elementen zoals temperatuur, continu op te volgen via het nodige equipment. Daarnaast is er ook de uitbreiding om de status van een zending terug te koppelen naar de bestelling en commerciële informatie (Purchase Order / Delivery Order). Zo heeft u een idee over hoeveel voorraad van een bepaald product onderweg is.”

Hoe meer data, hoe beter

Hoe meer data Descartes kan verzamelen, hoe beter dus.

“Wat de realtime-data van vrachtwagens betreft, die koppelen we met de telematicasystemen van de trucks of de TMS van de vervoerder. Heeft u als transporteur geen platform, dan kunt u onze mobiele app gebruiken die de positie van de truck volgt. Bij groepagevervoer merken we soms nog wat terughoudendheid bij de vervoerders om hun realtime-data te delen. Zelfs wanneer het niet altijd in real time kan, blijft het de moeite om statusinformatie te sturen, om een betere zichtbaarheid van de keten te krijgen.” 

Een filmpje over de Realtime Visibility-oplossing van Descartes ziet u hier.

Vraag vrijblijvend info:
Descartes
+32 3 800 06 00
emarketing@descartes.com
www.descartes.com