Port Summit: "Durf mondiale uitdagingen in de ogen te kijken"

Wie nog wil aansluiten op de Port Summit van woensdag moet zich reppen. "Last minute komen er nog veel aanmeldingen", stelt inrichter Stephan Vanfraechem vast. "Maar goed ook. Want ook Antwerpen moet de internationale situatie goed monitoren."

"Wij hebben in Antwerpen vaak de neiging om te denken dat wat ver van onze deur gebeurt ons ook niet aanbelangt", weet Stephan Vanfraechem (foto). "Dat is een gevaarlijke opstelling. Internationale conflicten of spanningen kunnen leiden tot zeer ingrijpende wijzigingen in de handelsstromen van en naar Antwerpen. Dus is een alerte houding rond die geopolitieke ontwikkelingen ontzettend belangrijk."

Trump

Net die onrust in de internationale handel, met – al dan niet dreigende – blokkades, vormt het onderwerp van de Port Summit van komende woensdag in Antwerpen. "Ik verwacht veel van de sprekers", zegt Stephan Vanfraechem. "Zo komt de voormalige VS-ambassadeur bij de EU, mijnheer Anhony Gardner. Laat ons niet vergeten dat ook al onder Obama handelsconflicten tussen de VS en China dreigden. Opvolger Trump stelt het allemaal harder en scherper, maar de wortels van het conflict gaan verder terug. Daarom is het zeer interessant om eens een Amerikaans inzicht te horen. Want laat ons niet vergeten: de VS zijn nog steeds onze belangrijkste handelspartner."

Brexitmoe

Bij het woord brexit lopen veel ondernemers bij wijze van spreken gillend de deur uit. Dat steeds meer mensen brexitmoe zijn, met de vele onverwachte plotwendingen rond het onderwerp, valt ergens te begrijpen. "Maar het is ook heel gevaarlijk", oordeelt Stephan Vanfraechem. "Als ik premier Michel hoor zeggen dat we 'zo goed mogelijk' voorbereid zijn, dan word ik toch bang. Het is belangrijk dat we dit thema blijven opvolgen. En zeker als dat door een Britse bril kan. Met Sean McGuire, de directeur van de 'Confederation of British Industry' in Brussel, hebben we een zeer goede speker op de affiche."

Voor de Port Summit, die Flows mee organiseert, zijn al meer dan honderd ondernemers ingeschreven. De allerlaatste plaatsen zijn beschikbaar via www.portsummit.be. U vindt daar ook alle info over het hele programma.

Bart Timperman