Philippe Muyters belooft INEOS 16 miljoen Vlaamse steun

Het grootschalige project van de Britse chemiereus INEOS in Antwerpen kan rekenen op 16 miljoen Vlaamse steun, waaronder ecologiesubsidies. Dat blijkt uit een brief van Vlaams minister Philippe Muyters die De Standaard kon inkijken.

Sinds de Britse chemiegroep INEOS aankondigde dat het drie miljard zal investeren in Antwerpen, wordt er duchtig gespeculeerd over de manier waarop Vlaanderen en Antwerpen INEOS-topman Jim Radcliffe (foto midden) overtuigden van een keuze voor onze regio. De Standaard kwam te weten dat Vlaams minister voor Economie Philippe Muyters (N-VA) in een brief aan INEOS belangrijke toezeggingen deed over Vlaamse overheidssteun. Alles samen zou de groep aanspraak kunnen maken op 16 miljoen euro subsidie: 6 miljoen opleidingssteun, 2 miljoen ecologiesteun en 8 miljoen voor onderzoek en ontwikkeling. Eerder raakte ook bekend dat de Vlaamse overheid via PMV een waarborg geeft met een waarde tussen 250 en 500 miljoen euro. 

Slag om de arm 

Muyters houdt wel een slag om de arm: de voorgespiegelde bedragen zijn nog niet definitief 'binnen', en INEOS kan maar in aanmerking komen voor de subsidies als het dossiers indient die conform zijn aan de Europese en Vlaamse regels. 

INEOS investeert in totaal drie miljard in Antwerpen in de bouw van een nieuwe fabriek met kraker (die ethaangas omzet in ethyleen). Die nieuwe vestiging zou vierhonderd banen moeten opleveren. Het project is evenwel omstreden omdat de productie zou worden gevoed met Amerikaans schaliegas. 

Michiel Leen