NYSHEX overtuigt rederijen met afdwingbare contracten (+ video)

De New York Shipping Exchange (NYSHEX) innoveert met het eerste echt betrouwbare contract voor containervervoer. Met HMM als nieuwste partner dekt NYSHEX hier voortaan meer dan de helft van de wereldwijde containercapaciteit mee.

NYSHEX introduceert volledig afdwingbare contracten voor containervracht. Dat betekent dat een rederij verplicht is om een container te vervoeren zoals geboekt en dat de klant verplicht wordt om die ook effectief aan te leveren op kaai.

Gegarandeerd plek

Dankzij NYSHEX is het voor hun nieuwste partner Hyundai Merchant Marine (HMM) mogelijk om zijn klanten een product aan te bieden dat hun toelaat om op voorhand akkoord te gaan met de kosten voor de verscheping. Ze kunnen die ook controleren.

Door het contract aan te gaan via NYSHEX krijgt de klant gegarandeerd plek op het schip en verbindt rederij HMM zich ertoe de container beschikbaar te stellen en te vervoeren zoals afgesproken.

Drie allianties

Met hun model kan NYSHEX een vervullingsgraad voorleggen van 99,8%. Eerder waren Maersk Line, CMA CGM, Hapag-Lloyd, OOCL en COSCO al gewonnen voor het initiatief.

De carriers die aan NYSHEX verbonden zijn, omvatten samen de drie grote allianties: H+2M, Ocean Alliance en THE Alliance. Met zes van de grote rederijen als partner van NYSHEX wordt 52% van de wereldwijde containercapaciteit vertegenwoordigd.

Sven Goyvaerts