Nike breidt distributiecentrum in Ham nu al opnieuw uit

Nike gaat zijn European Logistics Campus alweer uitbreiden. Naast het distributiegebouw dat nog maar in mei werd geopend, komt er een tweede gebouw van 45.000 m². Het wordt een spiegeling van het eerste gebouw en moet midden 2019 operationeel zijn.

Het gerucht deed al een maand de ronde, maar het is nu bevestigd. In Ham komt op een terrein, dicht bij het ELC in Laakdal, een nieuw complex dat even groot is als de structuur die amper zes maanden geleden is geopend. In het eerste centrum worden schoenen gedistribueerd. Het nieuwe gebouw zal dienen voor sportkledij.

De grond is al aangekocht van waterwegbeheerder De Scheepsvaart en de aanvragen voor de bouwvergunningen zijn lopende. Normaal gezien begint de bouw in de loop van volgend jaar. De opening zou medio 2019 gebeuren.

Het is al de zesde uitbreiding van de ELC sinds de opening van het eerste magazijn van Nike in Laakdal in 1994. Vier jaar geleden werd ook een distributiecentrum geopend in Herentals, voor accessoires zoals rugzakken en voetballen. In Laakdal (en het aanpalende Ham) en Herentals beschikt de groep nu al over iets meer dan 300.000 m² logistieke oppervlakte. Al deze distributiecentra zijn aan het water gelegen. Maar liefst 95% van de binnenkomende containers worden via het Albertkanaal aangevoerd.

E-commerce en eigen winkels

De uitbreiding van het ELC is naar verluidt mee ingegeven door de wil van Nike om het aantal directe leveringen aan consumenten (direct to consumer, DTC) te verhogen. Het gaat om verkoop in winkels en via e-commerce. In 2020 wil Nike wereldwijd een DTC-omzet halen van 16 miljard dollar, tegenover 6,6 miljard dollar in 2015.

Daarvan was e-commerce goed voor 1,2 miljard euro (+55% tegenover 2014). Dat is nog steeds slechts 3,9% van de totale omzet van Nike, maar wel al 19% van de DTC-verkoop.

Philippe Van Dooren