MSC Belgium geeft start-ups een kans met hulp van PortXL

Uit Nederland komt de start-upaccelerator PortXL overgewaaid om Antwerpse havenbedrijven kennis te laten maken met innovaties. Rederij MSC Belgium is benieuwd naar de selectieronde die deze maand volgt.

Maritiem start-upaccelerator PortXL wil innovatieve ideeën van beginnende bedrijven introduceren in de Antwerpse haven. MSC Belgium steekt een handje toe als structurele partner. Na de officiële lancering van PortXL Antwerp vorige maand wordt er uitgekeken naar de selectieronde.

Preselectie PortXL

“Wij worden geconfronteerd met heel veel start-ups en voor ons is het soms moeilijk om het kaf van het koren te scheiden,” zegt Wouter Bassier, projectleider bij MSC Belgium in de samenwerking met PortXL. “Port XL doet de preselectie al voor een stuk, waarin zij nog breder gaan, met nog meer start-ups dan zij die hun weg naar ons vinden.”

Jury

Deze maand wordt er een keuze gemaakt uit een groep start-ups. “Wij zullen in een jury zetelen met een tiental mensen van MSC Belgium,” legt Bassier uit. “We willen dat dit heel breed binnen het bedrijf gedragen wordt.” Vanaf november start er dan een intensief traject voor de uitverkorenen gedurende drie maanden.

Expertises

Bij het maken van de keuze zal er vanuit verschillende expertises worden gekeken welke zaken een toegevoegde waarde kunnen betekenen voor het bedrijf. Zijn er bepaalde uitdagingen waarop gefocust wordt? “Ik wil niet vooruitlopen op projecten die mij persoonlijk nauwer aan het hart liggen,” aldus Bassier, tevens import general manager bij MSC Belgium. “Dit kan net zo goed een project zijn wat bijvoorbeeld de logistiek, het operationele of de behandeling van gevaarlijk goed aanbelangt.”

Sven Goyvaerts