Unicum Europa: Molenbergnatie lanceert sorteerlijn voor pistachenoten

Molenbergnatie neemt een sorteerlijn in gebruik voor de inspectie van Californische pistachenoten. Zo kunnen ze beter gescreend worden op toxines. Door toxines kan lading afgekeurd worden door het FAVV.

Pistachenoten en gelijkaardige noten zijn gevoelig voor contaminatie met zogenaamde aflatoxines, potentieel kankerverwekkende gifstoffen die aangemaakt worden door een schimmel waar de noten gevoelig aan zijn. Inkomende ladingen worden dan ook gescreend op die stoffen. Voor besmette ladingen is het 'terug naar afzender'. Voor pistachenoten betekent dat: terug naar Californië (VS) of Iran. Charles Contamine, country manager van Molenbergnatie, schat dat zo'n 10% van de ladingen aflatoxines bevat. "De absolute volumes zijn niet enorm, jaarlijks worden tussen de 40.000 à 50.000 ton Californische pistachenoten naar Europa uitgevoerd. Afgekeurde lading behandelen en het daarmee gepaard gaande waardeverlies, zorgt wel voor hoofdbrekens. In samenwerking met de US Pistachio Alliance – een vereniging van telers en exporteurs waartoe ook een van onze belangrijke klanten behoort – bieden we nu een oplossing aan."

Verder uitbouwen 

Die bestaat uit het manueel (her)sorteren van de noten met behulp van een net in gebruik genomen installatie. Een 'besmette' lading kan op die manier worden ontdaan van de gecontamineerde noten en ter herkeuring worden aangeboden aan het voedselagentschap FAVV, zodat ze alsnog voor de import kan worden goedgekeurd. Volgens Contamine gaat het om een unicum in Europa. Bedoeling is de activiteit op termijn uit te breiden naar andere 'tree nuts'. In de toekomst wil Molenbergnatie nog meer toegevoegde waarde aanbieden door cleaning- en sorteeractiviteiten uit te bouwen voor deze 'edelnoten', in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Nuts Cleaning & Packaging (NCP).

Michiel Leen