Marc Nuytemans nieuwe CEO 'De Blauwe Cluster'

Marc Nuytemans volgt op 1 oktober Caroline Ven op als CEO van De Blauwe Cluster, een samenwerkingsverband voor nieuwe economische activiteiten op zee. Nuytemans is geen onbekende in maritieme middens, met ervaring als topman bij EXMAR en KBRV.

De 59-jarige Nuytemans komt op 1 oktober aan het hoofd te staan van het samenwerkingsverband van bedrijven, wetenschappelijke centra en overheden die zich toeleggen op de ontwikkeling en bevordering van nieuwe, vernieuwende economische activiteiten op zee. 

Voor Nuytemans is de missie duidelijk: "De blauwe economie heeft een enorm potentieel om duurzame oplossingen te creëren voor uitdagingen zoals klimaatverandering en voedselvoorziening vooral als we stakeholders uit verschillende disciplines samenbrengen", laat hij optekenen. "De Blauwe Cluster speelt als innovatienetwerk voor de blauwe economie een cruciale rol om grote en kleine bedrijven met kennisinstellingen en overheden te verbinden zodat innovaties – ontwikkeld in Vlaanderen en getest in de Belgische Noordzee – op wereldvlak kunnen pionieren. Onder het leiderschap van mijn voorganger, Caroline Ven, is De Blauwe Cluster uitgebouwd tot een daadkrachtige organisatie met een sterk en flexibel team. Ik kijk er naar uit om samen met Ann Overmeire, COO, en het team van tien collega’s, het werk van Caroline verder te zetten.”

Teamspeler met ervaring 

Jos Smits, voorzitter van De Blauwe Cluster, drukt zijn tevredenheid uit over de aanstelling: “Na een grondige selectieprocedure meent de raad van bestuur de juiste kandidaat gevonden te hebben om De Blauwe Cluster verder te laten groeien op het huidige elan. We zijn ervan overtuigd dat Marc Nuytemans met zijn ervaring in beleid en ondernemerschap op lokaal en internationaal gebied over de juiste skills beschikt. Hij is daarenboven een echte teamspeler met een warm hart voor zijn collega’s.”

Marc Nuytemans brengt een brede maritieme ervaring naar de tafel. Hij leidde immers van 2000 tot 2009 de Belgische Redersvereniging. Daarna was hij CEO van EXMAR Shipmanagement nv en lid van het directiecomité van EXMAR nv. In juli 2019 verliet hij EXMAR om zijn loopbaan een andere wending te geven. Het afgelopen jaar verleende hij strategisch advies aan een Amerikaans bedrijf dat marktleider is in innovatieve energieoplossingen (LNG).

Michiel Leen