Maersk en IBM dopen blockchain om tot TradeLens (+ video)

De samenwerking tussen Maersk en IBM rond een open blockchainplatform krijgt de naam TradeLens. Een half jaar na aanvang van de joint venture blijkt maar één andere rederij zich te willen verbinden aan het initiatief.

Maersk en IBM hadden eerder dit jaar aangekondigd dat ze hun samenwerking rond blockchaintechnologie in een joint venture bezegelden Die joint venture hebben ze nu omgevormd naar een meer open samenwerkingsmodel, genaamd TradeLens. Een nieuwe website staat online en die zal pas commercieel worden gelanceerd eind dit jaar.

Neutraal platform

Marvin Erdly is de leider van wat voordien het project Global Trade Digitization heette, de samenwerking tussen IBM Blockchain en Maersk. Volgens hem is de opzet aangepast naar een meer open en neutraal model op basis van feedback.

“Sommigen waren bezorgd dat Maersk de zaak teveel controleerde,” zegt Erdly. “We kregen tegenkanting, vooral van andere rederijen. Ze zeiden dat als de joint venture niet breder kon worden verdeeld in de sector, dat het dan geen goed model zou zijn. We hebben dat zeer ernstig genomen.”

Andere rederijen

Maersk Line wordt deelnemer aan het platform, net als andere mogelijke rederijen, onder dezelfde voorwaarden. Voorlopig is het alleen Pacific International Lines die ook deelneemt, buiten Hamburg Süd dat overgenomen werd door Maersk.

Maritiem analist Lars Jensen vraagt zich af: “Betekent dit dat TradeLens zal falen door een gebrek aan deelname van rederijen? Mocht je een pessimist zijn, dan zou je kunnen stellen dat na een half jaar Maersk en IBM er niet in geslaagd zijn om de anderen te overtuigen.”

Open standaarden

Met openshipping.org werkt TradeLens samen rond open standaarden, wat ervoor kan zorgen dat het initiatief toch nog meer wordt opgepikt door anderen. “Meerdere experimenten met blockchain zijn aan de gang in de sector,” zegt Jensen. “Het ziet er niet naar uit dat alles in één oplossing zal samenkomen.”

“We zouden wel eens in een landschap van verschillende oplossingen kunnen terechtkomen, allemaal gebaseerd rond het overnemen van open standaarden,” besluit Jensen.

Hieronder ziet u de promo-video van TradeLens.

Sven Goyvaerts