“Latijns Amerika moet investeren in infrastructuur”

De huidige investeringen in havens en transportinfrastructuur zijn onvoldoende om de verwachte demografische groei in Latijns Amerika op te vangen.

Dat zei Christian Moller Laursen, chief financial officer van APM Terminals, vorige week tijdens de beurs Trade Americas Expo in Miami.

Volgens de VN zal de bevolking in Latijns Amerika tegen 2025 met 11% groeien naar 690 miljoen mensen, wat er bijna 200 miljoen meer zijn dan de bevolking van de Europese Unie. Het containerverkeer van en naar Centraal- en Zuid-Amerika groeide vorig jaar met amper 1% naar 45,7 miljoen teu.

Brazilië behandelde als grootste land uit de regio 8,6 miljoen teu. “Dat is ongeveer evenveel als de containeroverslag in Antwerpen, de derde belangrijkste Europese containerhaven”, stelt Laursen vast.

Om in de toekomst logistieke knelpunten te vermijden moeten de Latijns Amerikaanse landen volgens APM Terminals niet alleen meer havencapaciteit voorzien, maar ook investeren in de ontsluiting ervan.

Investeerders

Voor de financiering van nieuwe projecten zullen de landen in belangrijke mate afhankelijk zijn van buitenlandse investeerders. Laursen raadt de Latijns Amerikaanse beleidsmakers dan ook aan om een strategie te ontwikkelen om meer buitenlandse investeerders aan te trekken en realistische concessies aan te bieden.

APM Terminals heeft zelf al een aandeel van 50% in de vorig jaar geopende Brasil Terminal Portuario in Santos (foto) en is betrokken bij havenprojecten in Puerto Moin (Costa Rica), Lazaro Cardenas (Mexico) en Callao (Peru).