Kris Peeters schrijft toename havenarbeid op zijn conto

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen verdedigt CD&V-lijsttrekker Kris Peeters de hervorming van de wet-Major 2016. Op twee jaar tijd zouden er 550 banen voor erkende haven- en logistiekarbeiders bijgekomen zijn.

In een interview met Het Laatste Nieuws verdedigt Kris Peeters de hervorming van de wet-Major die in 2016 tot stand kwam. "Er is sindsdien niet één dag gestaakt door de dokwerkers. Intussen boekt de haven het ene record na het andere en gaat de tewerkstelling sterk vooruit. Bij de erkende en logistieke havenarbeiders kwamen er in twee jaar tijd 550 jobs bij", laat Peeters optekenen. 

Die 550 – eigenlijk 553 – zo blijkt uit navraag bij Peeters' woordvoerster Miet Deckers, slaat op de toename van het aantal havenarbeiders én logistiekers in de Antwerpse haven tussen 1 juli 2016 en 1 juli 2018: 403 erkende havenarbeiders en 150 logistiekarbeiders. Zeebrugge liet een stijging optekenen met 298 (245 erkende havenarbeiders en 53 logistiekarbeiders), terwijl in Gent een nulgroei werd opgetekend. In totaal kwamen er in de drie grote zeehavens 851 arbeidsplaatsen voor erkende arbeiders bij. 

Aan de lage kant 

Bij de Antwerpse havenkoepel Cepa vindt directeur Guy Vankrunkelsven Peeters' inschatting nog aan de lage kant. "550 is dus zeker geen overdreven cijfer. We zijn intussen ook weer enkele maanden verder. De aanwervingen van nieuwe havenarbeiders lopen in Antwerpen volop."

Michiel Leen