Douane-experte Kirby Van den Bosch start bij Customs Square Antwerpen

Customs Square, dat douane- en accijnsadvies geeft, verwelkomde de voorbije week Kirby Van den Bosch. Als douane-experte zal ze klanten operationeel ondersteunen bij vraagstukken waarvan ze wakker liggen.

Kirby Van den Bosch is sinds 11 mei aan de slag als douane-experte bij Customs Square. “De beloofde no-nonsenseaanpak en de actiegerichte manier van werken bij Customs Square spraken me enorm aan”, vertelt ze.

In haar nieuwe job krijgt Kirby een gevarieerd takenpakket, van advies over training tot bijstand in geschillen op het vlak van douanethema’s. “Samen met mijn collega’s geef ik praktijkgericht advies in mensentaal. Ik ondersteun klanten operationeel bij douanevraagstukken waarvan ze wakker liggen, integreer de douanekennis van ons team in softwaretoepassingen en geef individuele of groepstrainingen.”

Kennis gaat verloren

De voorbije tien jaar werkte ze bij diverse softwareproviders, waar ze onder meer verantwoordelijk was voor de implementatie van douaneregelgeving in softwaresystemen. “Ik gaf klanten uitleg over nieuwe modules of bij onduidelijke douaneprocedures, van accijns tot entrepot.” 

In haar vorige jobs stelde Kirby vast dat de kennis van de douanebasisregelgeving verloren dreigt te gaan door de toenemende automatisatie van douaneprocessen. “Bij sommige klanten is soms onvoldoende expertise aanwezig, wanneer er foutmeldingen zijn als ze modeldocumenten opmaken”, vertelt ze. "Hierdoor slaan gebruikers soms in paniek. Vanuit Customs Square stellen we de klanten gerust en ze kunnen er zeker van zijn dat hun douanedossiers vakkundig worden opgevolgd.”

Grote impact

De douanesector heeft Kirby Van den Bosch altijd aangesproken. “De douane- en accijnswetgeving evolueert continu. De complexiteit van sommige thema’s vraagt veel focus en toewijding. Bovendien is het een dienstensector waar klanten en hun vragen centraal staan. Het geeft een fijn gevoel mensen professioneel advies te geven, waardoor zij hun eigen klanten goed kunnen helpen.”

De impact van de douanematerie op de economie en ons dagelijks leven is groot. “Wie had bijvoorbeeld enkele jaren geleden gedacht dat de brexit – met de vele maatregelen die de komende maanden op ons afkomen – een carrousel van douanegerelateerde beslissingen in gang zou zetten?”

Melanie De Vrieze