Joris Thys (ex-APM) volgt Christaan De Block op in Cotonou

Joris Thys (APM) volgt Christiaan De Block (PAI) op als directeur-generaal van de haven van Cotonou in Benin. Die wissel van de wacht was afgesproken, maar zorgt in Cotonou voor deining.

Joris Thys (foto), die voor APM de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor de containerterminal van Moin in Costa Rica, arriveerde vorige week in Cotonou. Dat is de Beninse haven die Port of Antwerp International beheert. Tys zal op 1 augustus de fakkel overnemen van Christiaan De Block, ancien van het Havenbedrijf en nautisch adviseur van CEO Jacques Vandermeiren. 

Fake news

Over die machtsoverdracht ging in Cotonou het hardnekkige gerucht rond als zou De Block ontslag hebben genomen. Een verbaasde De Block reageert fel via het officiële LinkedIn-kanaal van Port de Cotonou: "Ik verneem net dat ik ontslag zou hebben genomen. Fake news! Ik ben tot nader order directeur-generaal van de haven van Cotonou. Wie daaraan twijfelt, moet me morgenochtend maar komen opzoeken in mijn kantoor." 

Start op 1 augustus

Kristof Waterschoot, afgevaardigd bestuurder bij Port of Antwerp International en net terug uit Cotonou, zorgt voor verheldering. "Bij het aantreden van Port of Antwerp International in Cotonou heeft de president van Benin erop aangedrongen dat we zo snel mogelijk aan de slag zouden gaan. Christiaan De Block heeft dan de functie van directeur-generaal tijdelijk op zich genomen, totdat er een definitieve kandidaat voor de functie zou worden gevonden. Die is er nu, in de persoon van Joris Thys. De Block en Thys zullen de komende weken samen de overdracht voorbereiden, zodat Thys zijn mandaat op 1 augustus kan starten." 

Michiel Leen