Jef Hermans stapt mee in app-ontwikkelaar Port@pp

Onlangs werd de nv Port@pp boven de doopvont gehouden. Het wil met nieuwe apps de visibiliteit van data- en datastromen vergroten. “Ook willen wij de communicatie tussen Nxtport en de gebruikers verbeteren”, zegt managing director Jef Hermans.

Het digitale platform NxtPort werd begin dit jaar in Antwerpen opgestart. Het moet de grote volumes aan data in de sector koppelen om zo de haven efficiënter te maken. “Port@pp gaat apps ontwikkelen die de communicatie tussen NxtPort en de gebruiker zowel op vlak van data als van visibiliteit gemakkelijker maakt,” zegt Hermans, managing director van Portmade en medeoprichter van het bedrijf. “Wij hebben een aparte vennootschap opgericht om zo een volledige neutraliteit te waarborgen”. De aandeelhouders zijn Portmade en een investeringsmaatschappij van leden van het management.

“De gedachte achter Port@pp is dat er vandaag al veel data bestaan over de lading, de schepen enzovoort. Wij willen die onder andere verrijken met data over ‘momenten’, zodat de gebruiker een betere en meer klare kijk over zijn zending kan krijgen. Ook is het de bedoeling om meer visibiliteit doorheen de hele keten te bekomen”, zegt Hermans.

Hij geeft een voorbeeld. “Op linkeroever zijn er piek- en dalmomenten op het Grensinspectiepost (GIP) van de Douane. Als we dat zichtbaar kunnen maken, dan kan een dispatcher in functie van de drukte beter beslissingen nemen. Stel dat er veertig trucks staan aan te schuiven. Als de dispatcher dat kan zien, dan kan hij de chauffeur eerst een container laten oppikken die niet via het GIP moet passeren. Omgekeerd kan de douane beter voorspellen wanneer dat het drukker wordt en kan ze dan meer middelen inzetten”.

Zestien projecten

Eind mei heeft Port@pp een inventaris gemaakt van mogelijke projecten die allemaal met dataflows te maken hebben. “We hebben er uiteindelijk zestien behouden, die zowel intern als extern kunnen zijn. Sommige moeten nog verder geanalyseerd worden, maar over andere hebben wij nu al een goed idee van wat we willen bereiken. Nu moeten we kijken hoe we de benodigde data kunnen krijgen, waar ze zijn, welke structuren nodig zijn en dergelijke meer”, legt Hermans uit.

Op projectbasis

Hij verwacht de eerste resultaten eind deze zomer. “Dat zal van meerdere factoren afhangen, zoals de beschikbare mankracht, de mensen die extern moeten gezocht worden of de data die tegen dan in NxtPort beschikbaar zijn”. In een aanvangsfase zullen vier à zes mensen ingezet worden, die niet noodzakelijk fulltime zijn.

“De apps zullen op projectbasis ontwikkeld worden. Hiervoor worden mensen van Portmade ingezet en onderaannemers met een specifieke expertise bijvoorbeeld in logistiek, douane, IT enzovoort. Daarnaast zullen wij een beroep doen op de academische wereld, om zo tot een schare multidisciplinaire teams te komen", zegt Hermans tot slot.

Philippe Van Dooren