iOnLogistics opgetogen over nieuw platform Bulkchain

Softwareontwikkelaar iOnLogistics is tevreden met de eerste testen met het platform Bulkchain. Die gloednieuwe applicatie zorgt voor een administratieve vereenvoudiging en een efficiëntere en veiligere supplychain binnen de breakbulkwereld. 

Big data zijn de brandstof van de economie van de toekomst. Ze zijn een motor van groei en verandering. NxtPort ontwikkelde dit dataplatform samen met de Antwerpse breakbulkcommunity om die big data inzichtelijker en transparanter te maken voor alle spelers in de logistieke keten. Een van de bedrijven die in dit digitaal project stapte is Mexico Natie. De connectie tussen Mexico Natie en het NxtPort-platform werd gelegd via het iTOS-platform van iOnLogistics, waarmee de softwareontwikkelaar oplossingen in de logistieke keten van bedrijven aanbiedt. “We hebben zonder problemen Mexico Natie kunnen koppelen”, zegt Guy Van der Veken, director Operations bij iOnLogistics. “Ook de samenwerking met de verschillende partijen loopt vlot. Er is een zeer positieve flow en ingesteldheid. Het project wordt dan ook vanuit een ruimer perspectief bekeken.”

Digitale inhaalbeweging 

iOnLogistics is zeer tevreden met dit nieuwe digitale platform dat door NxtPort ontwikkeld is. “Het komt de digitalisering ten goede”, zegt Van der Veken. De datastromen worden gedigitaliseerd en geüniformeerd. Er wordt minder administratieve last bij de gebruikers, zoals magazijniers, gelegd. Het overtypen van data is verleden tijd, alles verloopt automatisch. Als een order afgewerkt is, moeten er bijvoorbeeld geen pdf’s meer worden ingescand en doorgestuurd naar de klant. Dat is een enorme tijdwinst én daarenboven daalt de foutenlast drastisch ten gevolge van minder menselijke interactie in de dataflows. Het platform is zeker een meerwaarde voor wie in de coronacrisis van thuis uit werkt.”

Functies worden uitgebreid 

Voor Mexico Natie heeft het digitale platform veel voordelen. “De orders van ArcelorMittal Logistics (AML) worden nu elektronisch ingeladen”, zegt Van der Veken. “Op het moment dat een truck/container geladen is, wordt er automatisch terug gemeld aan AML welke goederen effectief geladen werden via dit elektronisch bericht. De klant wordt dus in real time geïnformeerd over de vooruitgang van zijn orders. Een mooi voorbeeld van digitalisering binnen de logistieke sector. Het mooie aan dit platform is dat NxtPort continu sleutelt aan verdere uitbreiding zodat de hele logistieke keten afgedekt kan worden. De uitbreidingen bestaan erin om te connecteren met rederijen, diepzeeterminals en douane, zodat de data op tijd en stond aanwezig zijn bij alle betrokken partijen.”

Trekkende rol

Het was de breakbulkcommunity die zelf naar NxtPort stapte omdat ze de administratieve processen in de sector arbeidsintensief en tijdrovend vindt. Bovendien staan de verschillende schakels in de logistieke ketting minder ver in het delen van data dan de containersector. De breakbulkcommunity wilde een digitale inhaalbeweging maken. En dat lijkt nu dus te gebeuren. In heel het project heeft iOnLogistics een belangrijke rol gespeeld. “We zijn eigenlijk de lijm geweest tussen de verschillende partijen. We zijn de drijvende motor geweest om de stap te zetten naar digitalisering die in de huidige periode – zeker met corona – onvermijdelijk is. We hebben dan ook de nodige partijen kunnen overtuigen om in dit traject mee te stappen”, zegt Van der Veken. “Een van onze kerntaken is onze klanten te ondersteunen in hun traject naar digitalisering. We merken dat veel bedrijven het vooruitschuiven omdat ze er te weinig concrete voeling mee hebben of omdat de nodige mankracht ontbreekt.”

Missie 

iOnLogistics is een softwareprovider die via het iTOS-platform oplossingen biedt in de logistieke keten van bedrijven. iOnLogistics levert innovatieve en hoogwaardige oplossingen voor magazijn en logistiek management. De missie is om de kosten van de exploitatie van een bedrijf te optimaliseren en de dagelijkse operationele efficiëntie te maximaliseren. iOnLogistics biedt iTOS, een logistiek systeem, klaar voor de toekomst. iTOS is een compleet Terminal Operating System (TOS) voor logistieke bedrijven die de administratieve, financiële en goederenprocessen stroomlijnt. iTOS omvat een webgebaseerde en hoogstaande architectuur, gecombineerd met modules om alle logistieke activiteiten, operaties en workflows over te nemen. Het bedrijf biedt een globale oplossing om magazijnen te laten draaien aan een maximale waarde tegen minimale kosten.

Alles over iOnLogistics: www.ionlogistics.eu
Mail naar: Guy Van der Veken