Investering Ineos klokt af op 3 miljard

De investering van de Britse chemiegroep Ineos in de Antwerpse haven zal drie miljard euro bedragen, 300 miljoen meer dan eerst geraamd. Met de mega-investering in Antwerpen wil CEO Jim Ratcliffe de 'neergang' van de Europese petrochemie keren.

Drie miljard euro, zoveel investeert Ineos in zijn nieuw te bouwen ethaangaskraker en PDH-fabriek in Antwerpen. Circuleerde tot nu toe het bedrag van 2,7 miljard euro, dan is het nu met 300 miljoen naar boven afgerond omdat de groep een beter zicht heeft gekregen op de werkelijke kost van enkele benodigde infrastructuurinvesteringen. Sowieso gaat het om een historisch grote investering in de Antwerpse, en bij uitbreiding zelfs Europese, petrochemie. Nadat gisteren al bekend raakte dat Ineos definitief voor Antwerpen koos, werd vandaag in het Antwerpse Havenhuis meer toelichting bij het project gegeven.

Voor de Britse groep is het de grootste investering in zijn bestaan. "Dit is de grootste investering van zijn soort in meer dan een generatie", zegt CEO Jim Ratcliffe. Een nieuwe kraker werd de afgelopen 25 jaar in België niet meer bijgebouwd. Ratcliffe wil op die manier de Europese petrochemie een boost geven. Hij ziet de laatste jaren vooral neergang, door de concurrentie van China en de VS. Die laatste heeft een grote remonte gemaakt door de goedkope schalie-olie, terwijl energie in Europa een grote kost blijft. Ratcliffe hamert erop dat politici moeten blijven denken in termen van competitiviteit, anders blijven investeringen en nieuwe jobs weg. 

Bart De Wever: "Glorieuze dag"

Naast Ratcliffe tekenden ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois, Antwerps burgemeester Bart De Wever, havenschepen Annick De Ridder en havenbedrijf-CEO Jacques Vandermeiren present om de komst naar Antwerpen officieel te bekrachtigen in een memorandum of understanding. Ook de sectorfederatie Essenscia was goed vertegenwoordigd. De Wever dankt Vandermeiren en chemiefederatie Essenscia voor het onderhandelingwerk dat tot deze "glorieuze dag voor Antwerpen" heeft geleid. 

Historische thuishaven

Antwerpen is de historische thuishaven van Ineos, waar het in 1998 ooit begon met één fabriek met 400 medewerkers. Vandaag stelt het bedrijf in België 2.500 mensen tewerk in 9 sites verspreid over het hele land. Toch is de keuze voor Antwerpen er een van het verstand en niet van de emotie. Als de geplande installatie in 2024 up and running is, zal ze aan z'n 500 mensen werk verschaffen. De goed verankerde chemische cluster in Antwerpen, de combinatie van een diepzeehaven met een groot pijpleidingennetwerk, zorgde er uiteindelijk voor dat de installatie naar Antwerpen ging, en niet naar Rotterdam. 

Concessie hertekend

De honderd benodigde hectaren werden gevonden door concessiegronden in te zetten die door onder andere Bayer, Solvay en Gunvor werden gebruikt. "We hebben aan die concessiehouders gevraagd of zij op korte termijn nog plannen hadden met die ongebruikte gronden. Dat bleek niet het geval te zijn. We hebben onderhandeld opdat Ineos ze kon benutten voor deze unieke investering. Dat proces heeft zes maanden in beslag genomen. De andere spelers beseffen uiteindelijk wel dat zij de geproduceerde grondstoffen ook wel kunnen gebruiken."

Michiel Leen