Ineos: Antwerpen vs. Rotterdam in strijd om miljardeninvestering

De Britse chemiereus Ineos plant een investering van 2,7 miljard euro voor de productie van PHD in de regio Noord-West-Europa. Antwerpen en Rotterdam blijven over als kanshebbers. De nieuwe fabriek is goed voor honderden jobs.

Ineos wil een propaandehydrogenatiefabriek (PHD) en kraker bouwen, die laatste om ethaan uit Amerikaanse schaliegasbronnen om te zetten in ethyleen. Die plannen maakt het bedrijf zelf op zijn website bekend. Volgens zakenkrant De Tijd blijven enkel Antwerpen en Rotterdam over als mogelijke locaties. In Antwerpen is de groep al aanwezig met installaties, in Rotterdam nog niet. Anwerpen behoorde al tot de topfavorieten voor de bouw van een nieuwe polymerenfabriek van Ineos

Opvallende groepering

Dat Ineos nu zijn PDH-installaties en krakers groepeert, is een koerswijziging. In eerste instantie zag het ernaar uit dat het bedrijf vooral zijn krakerscapaciteit op de sites in Schotland en Noorwegen zou uitbreiden. De nieuwe kraker zou dan de eerste van zijn soort zijn die sinds de jaren '90 in Europa wordt gebouwd. 

Volgens chemiefederatie Essenscia zou het in meerdere opzichten historisch zijn, mocht Antwerpen de nieuwe Ineos-installatie binnenhalen. "We moeten uiteraard nog in de voorwaardelijke wijs spreken, maar de impact van dit project is niet te onderschatten", zegt woordvoerder Gert Verreth. "Ineos stelt vast dat er een synergievoordeel speelt wanneer de installaties gegroepeerd worden. Antwerpen heeft bovendien de knowhow voor het bouwen en beheren van dergelijke installaties."

Historisch

Het vermelde investeringsbedrag van 2,7 miljard euro, allicht gespreid over verschillende jaren, is ook buitengewoon. "In België bedragen de investeringen in deze sector op jaarbasis ongeveer 2 miljard euro", plaatst Verreth de huidige plannen in perspectief. 

Dat Antwerpen er een kraker bij zou kunnen krijgen, is ook geen alledaags gegeven. Volgens Verreth is het alweer van de late jaren 80 geleden dat er in Antwerpen nog eentje gebouwd werd. "Zo'n installatie bouw je niet als je van plan bent om daarna snel weer te vertrekken. Het is een langetermijnplan, wat een belangrijk signaal is voor andere investeerders." 

Niet onbelangrijk: de nieuwe fabriek zou bij de bouw enkele duizenden tijdelijke jobs kunnen opleveren, en eenmal operationeel goed zijn voor 400 tot 500 banen. 

Snel beslissen 

"Ineos is nu al in Antwerpen aanwezig met verschillende vestigingen en kent de omgeving", gaat Verreth verder. "De belangrijkste troeven zijn de logistieke knowhow, maar ook de nabijheid van de voornaamste afnemers én de plaats van Antwerpen als knooppunt in het Europese pipelines-netwerk."

Ineos-topman Leen Heemskerk laat in De Tijd optekenen dat de definitieve beslissing binnen de twaalf maanden valt. Ineos meldt dat het hele project binnen de vier jaar voltooid zou kunnen zijn. 

Michiel Leen