Indaver zet voet aan wal in haven Duinkerke

Indaver breidt zijn Europees netwerk uit met een eerste vestiging in Frankrijk. De dochter van Katoen Natie strijkt neer in de haven van Duinkerke voor de bouw van een gloednieuwe fabriek voor de recyclage van chloorresiduen tot chloorzuur.

De vestiging in de zone van Loon Plage krijgt de naam IndaChlor. Met het project is een investering gemoeid van 40 miljoen euro. Het dossier volgt momenteel het vereiste vergunningstraject. Indaver, dat ruim een jaar geleden werd overgenomen door Katoen Natie, verwacht begin volgend jaar met de bouw te kunnen starten. De opstart van de fabriek zal dan tegen eind 2018 kunnen plaatsvinden.

Multimodale aanvoer

De chloorresiduen die IndaChlor te recycleren zal krijgen, zullen niet enkel lokaal ingewonnen worden, maar ook uit andere Europese landen aangevoerd worden, zegt Indaver-woordvoerder Jos Artois.

Daarbij kunnen dankzij de inplanting in de haven zowat alle modi komen kijken, inclusief zeeschepen die tankcontainers in Duinkerke komen lossen, maar voor het betrokken soort ladingen speelt ook de rechtstreekse spoorbediening een belangrijke rol.

Plaatselijke afzet

De fabriek krijgt een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van 40.000 ton. Het teruggewonnen chloorzuur zal alvast een rechtstreekse afzet vinden bij twee naburige bedrijven. Eén daarvan is AliPhos, de nieuwe vestiging voor de productie van fosfaten die de Belgische groep EcoPhos in de Noord-Franse haven bouwt. Die zal volgend jaar operationeel zijn. Via een pijpleiding zal IndaChlor ook zijn stoom afgeven aan andere gebruikers in de havenzone.

Samen zullen de twee Belgische groepen in Duinkerke een 120-tal nieuwe banen scheppen. Twintig daarvan staan op naam van IndaChlor.

Nieuwe fabrieken

Of Indaver nog andere chloorfabrieken in de steigers zal zetten, wil Jos Artois nog niet zeggen. Hij benadrukt wel dat de groep ervaring heeft met de bouw en exploitatie van productievestigingen van dit type. Hij verwijst inzonderheid naar de zoutzuurfabriek die Indaver in Velzen bij IJmuiden, naast de staalfabriek van Tata Steel, heeft staan.

De nieuwe chloorfabriek in Duinkerke staat los van de tien fabrieken voor de verwerking van plasticafval waarvan Fernand Huts, topman van Katoen Natie, eerder dit jaar de bouw aankondigde.