Haven Rotterdam krijgt ‘bioraffinaderij’

Vier partners slaan de handen in elkaar om in de haven van Rotterdam een bioraffinaderij te ontwikkelen. Het gaat om het biobased ingredients bedrijf Corbion, de energiebedrijven Uniper en RWE en het Rotterdamse havenbedrijf zelf.

De vier vonden elkaar omdat Corbion, dat reeds biobased voedingsingrediënten en biochemicaliën uit melkzuur produceert, nu ook bioplastics wil produceren en RWE en Uniper op zoek zijn naar mogelijkheden om elektriciteit duurzamer op te wekken. Het feit dat het Havenbedrijf zelf biobased industrie wil stimuleren, maakte het plaatje rond.

De bioraffinaderij zal biomassa, zoals hout, omzetten in grondstoffen voor de productie van chemicaliën en plastics en in brandstoffen voor het genereren van energie. Door hout te splitsen in plaats van direct te verbranden komen stoffen zoals lignine en suikers vrij. Van die suikers kan Corbion bioplastics maken. De lignine wordt gebruikt voor het genereren van warmte en energie en op termijn ook chemicaliën en brandstoffen.

In de haven is reeds een toestroom van biomassa aanwezig en de partners zijn momenteel op zoek naar de juiste partij voor de bouw van de raffinaderij.