Haven Antwerpen tekent overeenkomst met Banjul (Gambia)

Hoog bezoek in het Havenhuis vanochtend: de Gambiaanse president en vertegenwoordigers van de haven van Banjul waren er te gast voor de ondertekening van een samenwerkingsverband. Antwerpen wil Banjul vooral advies en training bieden.

Port of Antwerp International (PAI), de consultancy- en investeringsdochter van het Antwerpse Havenbedrijf, en trainings- en opleidingscentrum APEC, en Gambia Ports Authority, de havenautoriteit van de Gambiaanse haven Banjul, ondertekenden vanochtend een samenwerkingsverband. Training en advies staan centraal in het partnership tussen beide havens. De Gambiaanse delegatie, onder leiding van president Adama Barrow, bracht in het kader van een missie naar België een bezoek aan het Havenhuis.

Advies en training 

Kristof Waterschoot, CEO van Port of Antwerp International (PAI) en APEC en Abdoulie Tambedou, Managing Director van de Gambia Ports Authority, tekenden de overeenkomst. Antwerpen zal een adviserende rol spelen. Ook wordt onderzocht op welke manier in de toekomst nauwer kan worden samengewerkt tussen beide havens. Training speelt daarin in ieder geval een belangrijke rol. Kristof Waterschoot: “Eerder heeft APEC al een 130-tal havenprofessionals uit Banjul hier in Antwerpen opgeleid. Deze samenwerkingsovereenkomst versterkt dit traject en bovendien zijn er nu concrete plannen om ter plaatse in Gambia een training op te zetten voor de dokwerkers. De samenwerking onderstreept de ambitie van PAI om haar sterke reputatie in West-Afrika te bestendigen én verder uit te bouwen.”

Bewondering 

De Gambiaanse delegatie heeft bewonderiing voor de Antwerpse knowhow. “Deze haven, waar de synergie tussen maritieme, logistieke en industriële activiteiten zorgt voor een uniek platform, is voor onze haven in Banjul een inspirerend voorbeeld", zegt Abdoulie Tambedou. "Wij zijn absoluut onder de indruk en daarom zeer verheugd met deze samenwerkingsovereenkomst waarbinnen we beroep zullen kunnen doen op de expertise van de haven van Antwerpen. Wij kijken met veel vertrouwen uit naar de toekomst.” 

Strategisch belang 

Antwerpen heeft van alle havens in Noordwest-Europa het hoogste aandeel rechtstreekse diensten op West-Afrika, wat zich vertaalt in een marktaandeel van bijna 50%.“We zijn zeer verheugd met deze nauwere samenwerking met Gambia”, zegt havenschepen Marc Van Peel, tevens voorzitter van PAI. “Met onze dochterbedrijven APEC en PAI zetten we al langer in op het doorgeven en delen van kennis en ervaring. Zo versterken we het wereldwijde netwerk van onze haven. West-Afrika is voor ons een zeer belangrijke regio. We hebben de ambitie om onze positie daar nog verder te versterken. Een mooi voorbeeld daarvan is ook de samenwerking met Benin in het kader van de modernisering van de haven van Cotonou waarbij er voor werd gekozen om tijdelijk het management geheel over te nemen."

Michiel Leen