Gyorgy Wáberer verkoopt groep aan private equity

Georgy Wáberer heeft al zijn aandelen in de gelijknamige transportgroep verkocht aan de private equitity Mid Europa Partners. Oorspronkelijk wou hij het bedrijf naar de beurs van Budapest brengen, maar dat mislukte.

Het investeringsfonds had al 56,8% van de aandelen, maar zal nu 97,1% in handen hebben. De transactie moet door de mededingingsautoriteiten nog goedgekeurd worden.

De Hongaar Georgy Wáberer – oorspronkelijk een informaticus – bouwde zijn imperium uit vanuit Volan Tefu, waar hij directeur IT was. Dat was het Hongaarse staatsbedrijf voor nationaal wegvervoer. Toen het in 1994 werd geprivatiseerd, nam hij het met enkele partners over. Hij nam in 2002 tevens Hungarocamion over, het voormalige staatsbedrijf voor internationaal vervoer. Dat was geprivatiseerd en in handen gekomen van een investeringsgroep. Waberer voegde beide activiteiten samen in Waberer’s Optimum Solutions.

Om de groei te versnellen riep hij Mid Europa Partners (MEP) ter hulp, dat in 2011 een participatie nam om deze te ondersteunen. Een volgende stap moest in november 2015 een introductie op de beurs van de Budapest (BSE) worden, met als doel tegen 2020 de omzet te verdubbelen. De aanvraag werd ingediend en de aandelen gecertificeerd, maar een beursnotering is er nooit geweest.

Met pensioen

De BSE kon de deadline niet verlengen, zodat er een andere oplossing gezocht moest worden. Wáberer heeft immers besloten om met pensioen te geen, na 35 jaar succesvol het bedrijf te hebben gerund en opgebouwd.

Samen met Mid Europa Partners heeft hij de groep flink uitgebouwd: sinds 2011 groeide de vloot van 2.300 naar 3.500 voertuigen, het personeel van 4.000 naar 6.000 medewerkers en steeg de omzet met 60 procent naar 520 miljoen euro. Er werden diverse vestigingen in Europa geopend, onder andere in Duitsland, Frankrijk, het VK, Polen en Nederland. Waberer’s is nu de derde grootste wegvervoerder in Europa.

Opvolger

Ferenc Lajkó, vice-CEO en wordt meer dan waarschijnlijk de opvolger van Wáberer. Hij zegt blij te zijn dat het partnerschap met MEP kan voortgezet worden. “We kijken ernaar uit om de internationalisering van de groep verder te zetten en in te spelen op de groeipotentie op de Europese transportmarkt”.

“Wij danken Gyorgy Wáberer voor zijn bijdrage aan de uitbouw van de groep tot de grootste Europese vervoerder. Wij zijn er klaar voor om Waberer’s te ondersteunen in de volgende fase van groei en verheugd dat we dat kunnen doen in samenwerking met het huidige managementteam”, aldus Nikolaus Bethlen, manager van Mid Europa Partners in Budapest.

MEP bestaat sinds 1999 en heeft kantoren in Budapest, Istanbul, London en Warschau. Het beheert fondsen ter waarde van 4,3 miljard euro, hoofdzakelijk in Centraal en Oost-Europa en Turkije.