Groot onderzoek naar Chinese fraude via EU-toegangspoort Piraeus

Europese en Italiaanse autoriteiten onderzoeken of Chinese bendes invoerrechten en btw ontwijken bij de invoer van goederen in Piraeus, de grootste Griekse haven. Dat zou al tientallen miljoenen euro’s aan onbetaalde btw hebben gekost.

Het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) heeft bewijs dat Chinese criminele bendes via Piraeus frauduleus invoerrechten en btw op grote zendingen goederen ontwijken. De grootste haven van Griekenland is een belangrijke toegangspoort tussen China en Europa. De bendes zouden vaak nagemaakte kleding en schoenen importeren. Door de waarde van de goederen voor de EU-douane te onderschatten, vermijden ze invoerrechten. Ze zouden ook liegen over de bedrijven die de goederen ontvangen, waardoor ze btw ontwijken.

Miljoenen euro’s schade

De Italiaanse autoriteiten startten eind 2017 het onderzoek nadat vervalste facturen bij douanekantoren werden onderschept. In een interview aan Reuters zegt Fabio Botto van de Italiaanse antifraudecel dat de vermoedelijke oplichterij Italië al tientallen miljoenen euro’s aan onbetaalde btw heeft gekost. Dat bedrag kan nog veel hoger oplopen omdat het onderzoek nog niet is afgerond. De voorbije jaren sloten OLAF en de nationale autoriteiten bij de douane diverse achterpoortjes die Chinese smokkelaars gebruiken. Hun belastingzwendel zou de Europese Unie miljarden euro’s per jaar kosten. 

Douanecongres

Douanefraude is ook een van de thema’s op het douanecongres van donderdag 26 april. Guy Jennes (OLAF) zal het hebben over de rol van OLAF in het geval van douanefraude. Daarna is het de beurt aan hoogleraar David Martens (universiteit Antwerpen) die uiteenzet hoe je douanefraude met datamining kan opsporen. Inschrijven voor het douanecongres kan hier.

Melanie De Vrieze