Franse havens morgen en vrijdag plat

In Frankrijk blijft de situatie gespannen. Morgen is er voor de achtste keer een nationale stakingsdag aangekondigd door de vakbonden. Inmiddels heeft de nationale CGT-federatie ‘Ports et Docks’ opgeroepen tot een 48 urenstaking in de havens.

De CGT roept alle personeelsleden en dokwerkers in de havens op om donderdag en vrijdag het werk neer te leggen. Het protest kadert in de acties tegen de ‘Loi Travail’, maar is eveneens bedoeld om te protesteren tegen de pogingen van de politie om enkele raffinaderijen in de havens te ontzetten. Volgens Tony Hautbois, secretaris-generaal van de CGT Port et Docks, zal de activiteit "nul" zijn in zo goed als alle havens.

Nu al worden sinds vrijdag in Nantes Saint-Nazaire de scheepsbewegingen verhinderd, en dat zou minstens tot maandag duren. Daar zijn er ook nog wegblokkades.

Ook in Le Havre zijn er acties. Zo werd het verkeer op de Pont de Normandie vandaag drie uur lang tegengehouden (foto). De blokkade is inmiddels opgeheven.

Raffinaderijen

Inmiddels blijven de vijf Franse raffinaderijen van Total getroffen door blokkades. Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders van gisteren heeft Patrick Pouyanné, de CEO van de groep, verklaard dat deze de investeringsprojecten in de Franse raffinaderijen "serieus gaat herzien". Volgens hem is het pact dat met de werknemers was gesloten, verbroken. Indien dat geen loze bedreigingen zijn, zou dat mogelijk op termijn positieve gevolgen voor de Total-raffinaderij in Antwerpen kunnen hebben.

Morgen donderdag is het waarschijnlijk dat het openbare leven in Frankrijk nog meer verstoord zal worden. Er zijn onder andere acties voorzien in het spoorvervoer, de luchtvaart en het openbaar vervoer, maar ook in het wegvervoer zouden de acties kunnen heropflakkeren.

Ook zijn sectorale acties voorzien, onder andere bij de RATP vanaf 2 juni (mogelijk tot de finish) en in de luchtvaart (op 3, 4 en 5 juni).

Werkgevers: “recht doen respecteren”

De werkgevers, die zich tot nu toe erg afzijdig hebben gehouden, hebben vanmorgen collectief de regering opgeroepen om ervoor te zorgen dat “het recht wordt gerespecteerd”.

“U moet de nodige maatregelen nemen om het algemeen belang, het recht op werken en het recht op verplaatsingen te vrijwaren”, schrijven de CGPME (kmo’s), FNSEA (landbouwers), MEDEF (patronaat), UNAPL (vrije beroepen) en UPA (ambachtslui) aan de regering.

Last minute

Kort voor 13 uur vernemen we dat de blokkades van de raffinaderijen zijn opgeheven. Of ze allemaal terug aan het werk gaan, is voorlopig niet duidelijk.