Nieuwe douane-expert FG customs: “Weer dichter bij de klant staan”

FG customs, opgericht door Geert Van Loock en Frederik Van der Borght, is sinds deze week operationeel. “Dicht bij de klant staan, is ons motto. De service is geleidelijk aan het verdwijnen met de overnames door rederijen en/of te grote spelers."

FG customs heeft zijn intrek genomen op de zevende verdieping van Building 706 op Brucargo. Een bewuste keuze, vertellen oprichters Geert Van Loock en Frederik Van der Borght. “Onze focus ligt in eerste instantie op luchtvracht, maar ook zee- en baanvracht komen aan bod. En omdat alle betrokkenen – afhandelaars, expediteurs en douane – geconcentreerd zitten op één site, kunnen we een vlotte service garanderen. En het uitzicht is prachtig. Werken op Brucargo lijkt elke dag een beetje op vakantie gaan.”

Persoonlijke aanpak

Geert Van Loock en Frederik Van der Borght hebben samen bijna vijftig jaar ervaring bij diverse bedrijven. Ze leerden elkaar kennen toen ze voor Nippon Express werkten. “Ergens onderweg verloren we onze passie”, zegt Frederik Van der Borght. “Daarom wilden we een onafhankelijk en neutraal douaneagentschap oprichten.”

In eerste instantie focust FG customs op import en export. “Later komen misschien nog andere douaneregelingen aan bod”, zegt Geert Van Loock. “De rode draad is onze persoonlijke aanpak en de service aan onze klanten. Er is een hele transformatie aan de gang. Van verschillende partijen horen we dat de service aan het verdwijnen is, omdat rederijen en/of te grote spelers de douaneagentschappen opkopen. Zo is KGH overgenomen door Maersk en CEVA door CMA CGM. Hierdoor ontstaan steeds meer grotere spelers en de klant is het slachtoffer. De omgang met mensen en het sociale contact is voor ons wel zeer belangrijk.”

Douane geen noodzakelijk kwaad

Beide heren merken dat bedrijven de douanematerie soms als een noodzakelijk kwaad zien. “Die visie moet kantelen", zegt Frederik Van der Borght. “Douaneprocessen hebben een toegevoegde waarde, denk maar aan de besparingen die bedrijven kunnen realiseren met invoerrechten door bijzondere regelingen. Organisaties moeten daar gebruik leren van maken, maar de kennis ontbreekt soms. Ook in het kader van de nakende brexit is het belangrijk om dat gebrek aan kennis weg te nemen. Daar kunnen wij het verschil maken.”

Melanie De Vrieze