FAVV selecteert RX/SeaPort voor brexitproof import uit Ierland via VK

In Zeebrugge zullen ook na de brexit goederen met dierlijke producten uit Ierland vlot via het VK ingevoerd kunnen worden. Het FAVV selecteerde het digitaal platform RX/SeaPort om de administratieve formaliteiten op te volgen.

De haven van Zeebrugge doet er alles aan om zijn positie van bruggenhoofd voor het distribueren van goederen uit Noordwest-Europa naar de Britse markt brexitproof te maken. RX/SeaPort, de digitale verbinding van alle actoren in de logistieke keten in Zeebrugge, speelt een centrale rol voor het vlot en efficiënt verschepen van goederen tussen Zeebrugge en het Verenigd Koninkrijk (VK).

De nieuwste uitbreiding van de tools die RX/SeaPort aanbiedt, is een akkoord met het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) over het transport van zendingen uit Ierland die via het VK naar Zeebrugge komen en die dierlijke producten bevatten. Deze tool vereenvoudigt het proces van import van dierlijke producten uit de EU-lidstaat Ierland via het VK.

Greenlight check

Met nog minder dan anderhalve maand tot de brexit, bereidt RX/SeaPort ook verder de bedrijven voor op zijn systeem van ‘greenlight check’. Dat geeft transporteurs, terminals en opdrachtgevers zicht op de status van een lading en toont of de douaneformaliteiten (MRN) en boekingen in orde zijn. Pas wanneer alle administratieve eisen uitgevoerd zijn, krijgt de lading een groen licht in het RX/Dashboard. Dat groene licht geeft aan dat de transporteur toegang krijgt tot de terminal in Zeebrugge.

Zolang er informatie ontbreekt, heeft de lading een rood licht in het RX/Dashboard. Bij rood licht wordt de toegang tot de terminal geweigerd. De transporteur krijgt de boodschap om zich pas naar Zeebrugge te begeven nadat de noodzakelijke formaliteiten in orde gebracht zijn. Op die manier wil de haven opstoppingen vermijden.

Tijdsvoordeel Britse havens

RX/SeaPort is een port community system (PCS), opgericht door het havenbestuur MBZ en de vereniging van private ondernemingen Apzi, met een sterke ondersteuning van POM West-Vlaanderen. Op het platform kunnen alle partijen de beschikbare data over een lading snel en vlot raadplegen. RX/SeaPort is bijvoorbeeld een van de platformen waar de Belgische douane mee connecteert voor een vlotte uitwisseling van gegevens met de terminals.

Sinds kort is RX/SeaPort als eerste speler in de Europese Unie verbonden met het Maritime Cargo Processing (MCP)-systeem van de belangrijkste Britse havens. Via die dataconnectie zijn de goederengegevens meteen na het verschepen beschikbaar. Dat levert de bedrijven in Zeebrugge een competitief tijdsvoordeel op bij importladingen vanuit het VK.

Roel Jacobus