Exsan/Sanygroep: "AEO-erkenning is een keurmerk"

De douane introduceerde in 2008 de vergunning tot authorised economic operator (AEO). Als één van de eerste ging de Exsan/Sanygroep uit Brecht aan de slag om zich te laten erkennen. Sindsdien verkregen zo’n 440 ondernemingen deze AEO-erkenning.

Jullie zijn nu één jaar AEO-vergund. Wat is het verschil met vroeger?
Cools: De aanvraagprocedure was voor ons een systeem om onze eigen organisatie te verbeteren. Onze interne controles zijn hierdoor verhoogd en je merkt dat het operationeel nu nog vlotter gaat. Wij zien de erkenning dus als een soort ‘keurmerk’ in de sector. We merken ook dat meer klanten beginnen te vragen of we AEO-vergund zijn. Vooral internationale klanten menen dat dit een bewijs is van goed zakendoen.

Toch vind ik dat de douane het onderscheid tussen wel of niet vergunde bedrijven nog sterker zou mogen maken. De voordelen zoals minder scanning en meer controles verleggen zijn fijn, maar het zou in de sector sterker een bewijs van kwaliteit moeten worden. Hierdoor kan een klant dan makkelijk het onderscheid maken tussen bedrijven die gaan voor een goede samenwerking op langere termijn in plaats van de snelle winst.

Wat was voor de Exsan/Sanygroep de motivatie om een AEO-vergunning aan te vragen?
Cools:
Om de erkenning aan te vragen, krijgt je gehele bedrijf een doorlichting. Welke processen er zijn, welke regels je volgt, welke opleidingen je geeft, hoe je financiële status is? Alles wil de douane weten. Het is héél leerzaam, ik kan elk bedrijf aanraden om dit te doen. Je organisatie wordt er alleen maar sterker door!

Daarbij denk ik dat de AEO-erkenning op termijn toch verplicht zal worden in de sector, dus je kunt er maar beter tijdig instappen. Het wordt volgens mij in de toekomst de enige manier om met de douane samen te werken.

Hebt u nog een tip voor andere bedrijven die in het proces willen stappen om een AEO-erkenning aan te vragen?
Cools: Voor de screening van ons bedrijf zijn we vooral niét vertrokken vanuit het idee ‘we moeten dit van de douane doen’. Neen, we startten vanuit onze eigen organisatie en onze behoeftes. We keken hoe dat vervolgens paste binnen het kader van AEO. We werden hierin begeleid door de consultants van Port+.

Ik zou andere bedrijven zeker ook aanraden om te werken met een externe adviseur. Die persoon kan onafhankelijk kritisch zijn en hierdoor vragen stellen die je laten nadenken over jezelf. Port+ hielp ons ook met de opbouw van het dossier en de juiste formulering naar de douane toe. Een grote meerwaarde!

Wil u meer lezen over de AEO-erkenning en de ervaring van anderen? Volg dan deze hele week het AEO dossier in de Flows nieuwsbrief. Morgen meer over mogelijke begeleiding in het aanvraagproces.

Ellen De Proost