Expediteurskoepel: “Dringend coronamaatregelen nodig douanekwesties”

De Europese expediteurskoepel CLECAT vraagt de Commissie om maatregelen te nemen rond specifieke douanekwesties, om zo COVID-19 aan te pakken. De leden vragen onder meer uitstel van betaling en meer flexibiliteit voor het afleveren van vergunningen. 

De uitbraak van COVID-19 heeft een grote invloed op de bevoorradingsketens. Het is van vitaal belang om de goederenstromen in stand te houden. De douane speelt een belangrijke rol om die draaiende te houden. 

CLECAT vraagt daarom aanvullende maatregelen in een brief aan de Commissie. De leden van de Europese expediteurskoepel vragen onder meer uitstel van betaling, verlenging en flexibiliteit in de termijnen voor douaneprocedures en ze vragen om de uitwisseling van informatie zoveel mogelijk te digitaliseren.

“70 tot 80% van die eisen zijn haalbaar", zegt douane-expert Jan Van Wesemael van Alfaport Voka. “Ze zijn alleszins niet overdreven, al zal het wel wat voeten in de aarde hebben om ze te concretiseren. Het uitstel van betaling bijvoorbeeld heeft financiële consequenties voor Europa. Ik weet niet hoe de Commissie daarop zal reageren.”

Meer flexibiliteit

Op het vlak van controles meent Van Wesemael wel dat een aantal faciliterende maatregelen aangekondigd zullen worden. “Zo zul je bijvoorbeeld niet met originele stukken heen en weer moeten rijden naar de verificatiediensten, maar zal het mogelijk zijn om gescande kopieën te gebruiken. Op die manier wordt menselijk contact vermeden.” 

Ook de andere eis om het afgeven van vergunningen en aanvraagprocessen te flexibiliseren, is volgens hem haalbaar. “Ik heb begrepen dat daar in de regio Antwerpen al soepel mee wordt omgesprongen. Vergunningen voor vereenvoudigde procedures kun je op basis van e-mails aanvragen, daar waar anders vaak originele stukken per post toegestuurd of bezorgd moeten worden.” 

De vraag om niet-essentiële of niet-tijdsgerelateerde fysieke en administratieve controles tot een minimum te beperken, zal waarschijnlijk aan de lidstaten overgelaten worden, meent Van Wesemael. “Iedere lidstaat moet kijken hoeveel beschikbaar personeel ze hebben op die verificatiepost. De selectie van aangifte gebeurt door een geautomatiseerd systeem. Gaan ze in dat systeem ingrijpen om minder te selecteren? Dat is de vraag. Ze zullen waarschijnlijk wel focussen op belangrijke zaken, zoals controleren op uitvoervergunningen voor gevoelige goederen. Dat zal een aandachtspunt blijven.”

Melanie De Vrieze