Eco Modal Transport & Shipping neemt MMB Logistics Stekene over

Het Antwerpse expeditiebedrijf Eco Modal Transport & Shipping heeft de overname van goederenbehandelaar MMB Logistics in Stekene afgerond. Het terrein van 8.000 m2 met magazijn zal dienstdoen als een ‘food processing center’.

Met de recent verworven site breidt Eco Modal niet alleen zijn diensten uit in opslag, maar wil de douane-expediteur ook activiteiten aanbieden zoals invriezen, verpakken, blancheren en glaceren.

“Ons strategisch speerpunt is de seafood- en voedingssector”, vertelt CEO Erik Smet. “Dat is doorgaans gekoppeld aan overzees transport voor zowel import als export. We hebben een ‘ocean bridge’, of vaste verbinding, opgezet met de belangrijkste landen van herkomst zoals Bangladesh, Vietnam, Argentinië en Ecuador. Op termijn zullen we een volledig dienstenpakket in eigen beheer kunnen leveren om de hele supplychain te verzekeren.”

Eco Modal Cargo Care

Het project ‘Eco Modal Cargo Care’ vergt een investering van meer dan 5 miljoen euro. Achter de bestaande loods van 1.500 m2, die ook wordt vergund als douane-entrepot, zal Eco Modal tegen 2024 een extra opslagruimte met diepvries- en koelingscapaciteit van zo’n 3.000 m² bouwen.

De keuze viel op industriepark ‘Kleine Akker’ in Stekene, net buiten het havengebied. “De site is gelegen op slechts vijftien kilometer van de terminals aan het Deurganckdok”, vertelt Smet. “Via de E34 blijven we ver weg van het fileleed op de Antwerpse Ring. Bovendien is de wet-Major er niet van toepassing en dat levert een belangrijk voordeel in loonkost op.”

Vooruitkijken

Het bedrijf mikte eerst op een kavel in het Logistiek Park Waasland, maar die plannen zijn afgesprongen. “Het Logistiek Park was oorspronkelijk bedoeld voor kleinere bedrijven, maar is uiteindelijk ingepalmd door de grote havenspelers. Ik ben van Doel afkomstig, en werk al veertig jaar in de haven van Antwerpen. Ik was teleurgesteld, maar we kijken vooruit.”

Als allround-logistieker heeft Eco Modal zijn eigen douaneafdeling en transportfirma. Sinds 1 september 2020 profileert het bedrijf zich ook als lijnagentuur voor een NVOCC (Non-Vessel Operating Common Carrier) voor verschepingen wereldwijd.

Julie Desmet