Duidelijkheid over planning nu VK overgangsperiode niet wil verlengen

Het Verenigd Koninkrijk laat de Europese Unie weten dat het de overgangsperiode na brexit niet wil verlengen en vanaf 1 januari 2021 grenscontroles zal uitoefenen. “Het goede aan de houding van het VK is de duidelijkheid”, zegt Stefaan Amling (BDO).

Brits minister en brexitonderhandelaar Michael Grove liet vrijdag op Twitter weten dat het Verenigd Koninkrijk de overgangsperiode niet wil verlengen. Het Verenigd Koninkrijk zal dit ook niet aanvaarden wanneer de Europese Unie dit wil voorstellen. Er komt wel een driestappenplan. Vanaf 1 januari 2021 gaan de grenscontroles voor de ‘controlled goods’, zoals alcohol en tabak, onmiddellijk in voege. Voor ‘standard goods’, van kleding tot elektronica, hebben bedrijven zes maanden de tijd om douaneverklaringen in te dienen en eventuele heffingen te betalen. Vanaf april wordt dit verruimd naar voormeldingen voor alle goederen van dierlijke oorsprong. Vanaf juli 2021 zullen ze voor alle goederen aangifte moeten doen op de plaats van invoer en de desbetreffende tarieven betalen. 

“Vanuit de EU is er nog geen houding hoe ze daarop zullen reageren”, zegt Stefaan Amling, partner bij BDO. “De volgende dagen zullen ze de voorwaarden bespreken en moet er meer duidelijkheid komen over hoe Europa dit zal aanpakken.”

Duidelijkheid planning

“Het goede nieuws voor de Belgische bedrijven is dat er toch duidelijkheid is over de planning”, voegt Stefaan Amling er nog aan toe. Het blijft nu de komende twee maanden afwachten wat de finale voorwaarden en tarieven zullen zijn. Het Verenigd Konkrijk heeft al een tariferingstabel gemaakt over de te betalen invoerrechten. Ze hebben voor een groot deel vrijstellingen gegeven, maar zijn daar wel heel selectief in geweest."

Deze namiddag houden de leiders van de Europese instellingen en de Britse premier Johnson een videoconferentie over de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord. “Dat zal niet soepel verlopen”, denkt Stefaan Amling. “Er zijn nog altijd knelpunten rond visserij. Het hele brexitverhaal is en blijft een politieke beslissing.”

Melanie De Vrieze