Douanecongres wijst 200 deelnemers de weg naar de toekomst (+ foto's)

Meer dan tweehonderd douaneprofessionals zakten gisteren af naar Antwerpen voor het vierde douanecongres. Negen professionals kwamen spreken over onder meer digitalisering, douanefraude en compliance. Topman Kristian Vanderwaeren hield de slotspeech.

Het programma van het douanecongres was heel gevarieerd. Negen sprekers hadden het over actuele thema’s zoals digitalisering, douanefraude en compliance. In zijn openingsspeech verwees organisator Stephan Vanfraechem (Alfaport-Voka) naar de zoektocht van de douane om het juiste evenwicht te vinden tussen controleren en faciliteren. Hij heeft wel begrip voor de maatschappelijke opdracht van de douane, maar verwacht een open, vlotte en betrouwbare relatie tussen de douane en de industrie.

Technologie omarmen

Tijdens het douanecongres werd ook naar de toekomst gekeken. Fernand Rutten (Deloitte) gaf de toehoorders de raad om opkomende technologieën zoals blockchain, internet of things en artificiële intelligentie te omarmen om de processen te verbeteren. 

Het tweede deel van de namiddag focuste op douanefraude. Guy Jennes van OLAF, het Europees Bureau voor Fraudebestrijding, had het over de trends en hoe de medewerkers onderzoek doen en informatie vergaren. Wetenschapper David Martens (Universiteit Antwerpen) slaagde erin om de toehoorders in te wijden in de wondere wereld van datamining en hoe die technologie wordt gebruikt om douanefraude op te sporen. Werner Rens, adviseur-generaal marketing bij de douane, sprak over 3C’s, of de Customs Competence Centers, die de douaneactiviteiten binnen een bedrijf coördineren. Over deze onderwerpen leest u volgende week meer op de site van Flows.

Koekenbak

De topact van het douanecongres was de slotspeech van Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de douane. (foto 2) Met veel humor wist hij te zeggen waar het op stond. Hij verwees onder meer naar brexit. Veel bedrijven denken dat er nog voldoende tijd is om alles te regelen door de aangekondigde overgangsperiode, maar die is nog niet definitief goedgekeurd. “Als die in oktober niet doorgaat, dan is het in maart koekenbak”, zei Vanderwaeren met een kwinkslag.

Hij sloot zijn speech af met de unieke samenwerkingsovereenkomst tussen de douane en Alfaport-Voka, die concrete principes bevat in de strijd tegen illegale handel en fraude. “Wie correct handelt, wordt soepel behandeld, maar wie de kantjes ervan afrijdt, zal streng aangepakt worden”, besluit Vanderwaeren.

Melanie De Vrieze