Douane-app Tarbel bundelt alle informatie over goederenindeling

De kennis over goederencodes is tanende, zo was meermaals te horen op het douanecongres vorige week. Daarom lanceert de douane Tarbel, een app die naast de goederennomenclatuur ook specifieke informatie bevat over tariefindeling of anti-dumping.

Tijdens het douanecongres onderstreepten meerdere sprekers het belang van een juiste indeling van goederen. Het is onder meer cruciaal om de invoerrechten te bepalen. Volgens Brigitte Vandenbussche, adviseur-generaal van de Dienst Tarief bij de douane, is de kennis over goederenclassificatie tanende. Daarom lanceerde de douane een nieuwe app, Tarbel. 

Voordelen

Die app bevat naast de goederennomenclatuur ook alle communautaire en nationale maatregelen die essentieel zijn voor het opmaken van import- en exportdocumenten. “Met Tarbel willen we alle informatie over tarieven op een locatie samenbrengen”, legt Brigitte Vandenbussche uit. “Voortaan raadpleeg je eenvoudig de fiscale en niet-fiscale maatregelen die gebonden zijn aan goederencodes. Wanneer je goederen ingeeft, weet je ook onmiddellijk welke documenten nodig zijn of welke verordeningen van toepassing zijn. De app geeft ook aan met welke zaken je rekening moet houden wanneer je bijvoorbeeld een bepaald product in Europa wil verkopen.” Aparte thematische webpagina’s zorgen voor een nog groter gebruiksgemak door specifieke informatie te geven over tariefindeling of anti-dumping.

Infosessie

Om bedrijven kennis te laten maken met de mogelijkheden en de innovaties, geeft de douane een infosessie over de voordelen en de meerwaarde van de nieuwe app. Die zal plaatsvinden op 22 mei in het Pacheco Center in Brussel. Alle info lees je hier

Melanie De Vrieze