‘Intermodal Marketplace Port of Antwerp’ benadert fysiek event

Op 16 november vindt de Port of Antwerp 'Intermodal Marketplace' plaats. Dat online-event laat u kennismaken met het intermodale aanbod en de prioriteiten. Tom Verlinden, mobiliteitsmanager van Port of Antwerp, geeft meer uitleg. 

De Port of Antwerp 'Intermodal Marketplace' zal door de huidige COVID-19 maatregelen dit jaar niet fysiek maar digitaal plaatsvinden. Vaststaat is dat het veel interactiever wordt dan een webinar.  

Het wordt een volwaardig online-event, met netwerking en een heuse ‘marktplaats’, waar u standhouders en andere deelnemers kunt ontmoeten. “Het online-event zal zo veel als mogelijk lijken op een fysiek event”, zegt Tom Verlinden, mobiliteitsmanager van de Haven van Antwerpen. “U zal als deelnemer digitaal kunnen rondlopen in een markthal waar u in totaal veertig standhouders kunt bezoeken. U moet hen aanklikken en kunt dan vervolgens live in interactie gaan en meer informatie en duiding krijgen. Per standhouder zijn er ook brochures en ander digitaal materiaal te downloaden. Waar u die vroeger fysiek kreeg, zal u die nu digitaal krijgen.” 

Netwerken in loungebar 

Het online-event wil vooral het aanbod (intermodale operatoren) en de vraag (verladers, expediteurs, rederijen enzovoort) samenbrengen. Centraal staat een marketplace met 3D-standen waar Europese spoor-, binnenvaart-, shortsea-operatoren, en inlandterminals er hun aanbod voorstellen. In een loungebar kunt u ook netwerken met andere deelnemers, zoals tal van Europese verladers, expediteurs en logistieke bedrijven. Waar u op een fysiek event kunt netwerken, kan dit ook op een digitale manier.

Sessies over mobiliteit 

Daarnaast kunt u verschillende break-out sessies volgen over het thema mobiliteit. “We hebben twee sessies voorzien”, zegt Verlinden. “We hebben één sessie met de grootste containerterminals. De sprekers zijn Harold Kunst (CEO MPET), Dirk Van den Bosch (CEO Antwerp Gateway) en Jan Van Mossevelde  (CEO PSA Antwerp). Er wordt met hen gepeild naar hun belevingen en inzichten over intermodaal transport, van en naar hun terminals. Dat gaat over het spoor, de binnenvaart en over nachtlogistiek.”

De tweede sessie gaat volledig over het spoor. Nils Van Vliet (CEO Railport) en Ann Billiau (Executive Director Infrabel) hebben het onder meer over de structurele maatregelen voor efficiëntieslag met betrekking tot het spoorvervoer in de haven. Ook Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp, geeft zijn outlook over het intermodale aanbod in de Antwerpse haven in zijn welkomstwoord.

Grote uitdagingen 

De haven van Antwerpen kampt de komende jaren met veel uitdagingen. “Er zijn veel wegenwerken, zoals bijvoorbeeld de Oosterweelverbinding, die druk zetten op het wegverkeer”, zegt Verlinden. “We hebben ook uitdagingen op het vlak van klimaat die nu al voelbaar zijn. De laagwaterstanden op de Rijn worden een structureel gegeven. Dan hebben we ook nog de brexit, die zeker gevolgen voor het vervoer zal hebben. We denken na om de emissies van het vervoer zo veel mogelijk te beperken.”  

Extra spoorverbindingen

De Haven van Antwerpen heeft heel ambitieuze plannen met het spoor. Tegen 2030 moet de capaciteit van het spoor verdubbeld worden. “We zijn achter de schermen al zeer hard bezig om dat te realiseren, samen met Railport en Infrabel”, zegt Verlinden. “Zowel de CEO van Railport als de CCO van Infrabel zullen hun visie en acties op dat vlak toelichten op het event. Ze zullen ook de ontwikkelingen toelichten die er nodig zijn om naar die verdubbeling te gaan.” Er zullen geen spoorlijnen bijkomen, maar wel verbindingen. “We kijken naar de belangrijkste regio’s die op dit moment te weinig frequenties hebben”, zegt Verlinden. “Een groot deel bevindt zich in het oostelijke hinterland, namelijk Duitsland. Maar ook in Oost-Europa, zoals Polen, hebben we nog regio’s waar we een groot groeipotentieel hebben. We zijn al zeer goed gepositioneerd qua binnenvaart, maar qua spoor nog niet goed genoeg. We hebben qua spoorverbindingen nog een grote groeimarge. Spoor en binnenvaart zijn een fantastische oplossing qua emissies en congestie op wegen.”     

Info en inschrijvingen:

Wie wil deelnemen, dient zich wel te registeren voor donderdag 12 november.

Meer info vindt u op www.intermodalmarketplace2020.com. Inschrijven kan ook op de website.

Of bel Tom Verlinden op 0472 32 27 10, of mail hem: Tom.verlinden@portofantwerp.com