Detention en demurrage live te volgen met nieuwe apps (+ video)

De coronacrisis bezorgt expediteurs heel wat extra hoofdbrekens rond demurrage & detention. Dockflow lanceert een gratis toepassing die in kaart brengt waar de lading geblokkeerd staat. Ook rederij Maersk komt met een gelijkaardige service.

De impact van de coronacrisis laat zich bij de expediteurs voelen door stijgende kosten voor demurrage en detention. Softwareontwikkelaar Dockflow wil de expediteurs helpen om het overzicht te bewaren en lanceert een nieuwe 'demurrage & detention'-app. Door een lijst van containers in te geven kunnen de wherabouts van de lading steeds worden opgevolgd. Zo komen expediteurs niet meer voor onaangename verrassingen te staan. "De app was in ontwikkeling, maar na de corona-uitbraak hebben onze ontwikkelaars absolute prioriteit gegeven aan dit project", zegt Pauline Van Ostaeyen van Dockflow. "We bieden de dienst gratis aan zodat de expediteurs een goed overzicht hebben van waar hun lading zich bevindt. Op die manier willen we de community ondersteunen in deze uitdagende tijden." 

Free days 

Ook rederij Maersk lanceert een onlinecalculator voor de berekening van detention- en demurragekosten bij het importeren van containers. Op die manier wordt in een oogopslag duidelijk welke voorwaarden gelden en of de 'free days' van de container al dan niet verstreken zijn. De toepassing is bereikbaar via het klantenportaal van Maersk. Tegelijkertijd lanceert de rederij ook de toepassing 'Delivery Order Pre-Condition', waarin de status van de lading te allen tijde kan worden gevolgd en de afroep volledig online kan worden afgehandeld. 

Michiel Leen