Customs Container Removal Message (CCRM) vandaag live in Antwerpen

Vandaag is het D-day voor 'Customs Container Removal Message' (CCRM). Het project gaat live op de containerterminals van PSA en MPET in de Antwerpse haven. De automatisering van het vrijgavebericht vermijdt onnodige administratieve formaliteiten.

Het CCRM (Customs Container Removal Message)-project, waarbij terminaloperatoren een elektronische melding ontvangen wanneer een bepaalde container douanetechnisch in orde is, zit al jaren in de pijplijn. Maar vandaag is het eindelijk zover. PSA en MPET zijn de eerste containerterminals die met CCRM starten. DP World volgt in het eerste kwartaal van 2020. 

Rode-lichtenprincipe

Met CCRM moet de controle van import en export binnen de EU veel efficiënter en veiliger verlopen. De applicatie voor het verwerken en bepalen van de vrijgavestatus van containers werkt volgens het rode-lichtenprincipe. Een elektronisch bericht informeert de containerterminal of de containers een geoorloofde douanebestemming hebben gekregen. Deze melding wordt vanuit het Belgische aangiftesysteem, Paperless Douane & Accijnzen (PLDA) verstuurd, op basis van de afschrijving over vrachtlijsten. Via die melding kunnen de terminaluitbaters op hun beurt een aanvullende controle uitoefenen op de douanestatus van een container, alvorens die te laten vertrekken van de terminal.

Voor specifieke gevallen – zoals mondelinge aangiftes, lege containers, T2L, EIDR, SASP en Centralised Clearance – wijzigen de huidige procedures niet. 

Melanie De Vrieze