Consument heeft nog weinig keuze in ‘last mile delivery’

In Nederland geeft nog geen kwart van de webshops de consumenten de mogelijkheid om te kiezen tussen next day, same day of bepaalde tijdslots. Ook kan de klant maar beperkt kiezen voor de pakketbezorger. Maar dat maakt voor hem eigenlijk niets uit.

Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau GfK bij 1.500 Nederlandse consumenten en 750 webshops tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. De resultaten zijn gebundeld in de GfK Pakkettenmonitor.

Hoewel de logistieke providers in de markt een compleet scala aan serviceopties aanbieden, zoals aflevertijden, heeft de Nederlandse consument bij online aankopen vooralsnog weinig keus in ‘servicekaders’ en pakketbezorgers, stelt GfK vast. De mogelijkheid om te kunnen kiezen voor de bezorger van de bestelling is echter van ondergeschikt belang. “Welke 'logistiek vervoerder' de afhandeling verzorgt, is voor de consument eigenlijk niet belangrijk”, aldus GfK.

Webshops geven de klanten van de webshops daarentegen wel vaak de mogelijkheid om pakketten af te halen op een zelf aan te geven locatie. Uit de enquête blijkt dat iets meer dan een derde van de consumenten wil kunnen kiezen voor een bepaalde afhaallocatie, maar de meerderheid (88%) wil hiervoor niet extra betalen. Hoe ouder de doelgroep, hoe meer de voorkeur is om een bestelling af te halen in een supermarkt.

Bezorgmoment veel belangrijker

De mogelijkheid om voor het bezorgmoment te kunnen kiezen is veel belangrijker dan de keuze van de afhaallocatie: 72% van de consumenten wil dat zelf kiezen. 25% is zelfs bereid om extra te betalen voor levering op dezelfde dag. Nog sneller leveren hoeft voor veel consumenten niet: 67% geeft aan dat levering binnen 2 uur niet hoeft.

Behalve het zelf kunnen kiezen van het bezorgmoment, vindt de consument ‘op tijd en onbeschadigd leveren’ (97%) en ‘een eenvoudig en kosteloos retourproces’ (89%) ook erg belangrijk.

Andere factoren die ook werden genoemd zijn het ‘eenvoudig kunnen bestellen’ en ‘duidelijke communicatie tijdens het proces’.