Consultancybureau EY en PortXL voor steun start-ups maritieme sector

Maritiem start-upaccelerator PortXL en consultancybureau EY gaan een structurele samenwerking aan. Het wereldwijde netwerk van EY-expertisecentra moet ook de (Antwerpse) start- en scale-ups in het portXL-traject ten goede komen.

PortXL zal aanvankelijk gehost worden in de nieuwe EY wavespace Antwerp, een innovatief groeicentrum dat is gekoppeld aan zeventien andere EY-wavespaces in de wereld. Samen met de andere partners van PortXL – de haven van Antwerpen, MSC Belgium en DEME International – zal EY via PortXL de start-ups en scale-ups uit de maritieme en chemische sector actief ondersteunen. 

PortXL Antwerp, dat innovatieve start-ups koppelt aan grote maritieme bedrijven, kreeg in februari voet aan de grond in Antwerpen door een samenwerkingsovereenkomst met het Havenbedrijf en is vastbesloten om snel te gaan schakelen. Op de recente Scheldeconferentie werd de volgende fase na de voorbereiding voorgesteld. Naast EY treden rederij MSC en baggeraar DEME als structurele partners toe, net als het Havenbedrijf Antwerpen. 

Onder dak bij EY

Naast ervaren mentoren zal EY haar netwerk, expertise en locaties beschikbaar stellen aan PortXL Antwerp en aan de start- en scale-ups die bij PortXL zijn aangesloten. Daarnaast zal EY ook PortXL Antwerp huisvesten en andere groei- en co-creatieprojecten aanbieden om het hele innovatieproces te dekken. De deelnemers aan het PortXL-programma hebben toegang tot de expertise in de verschillende technologieën en in alle gebieden waar EY en zijn partners actief zijn (supplychain, advies, juridische ondersteuning, belasting, boekhouding, audit, enzovoort).

EY wil enerzijds start-ups begeleiden in hun groeitraject en anderzijds corporates ondersteunen in hun 'assessment' en implementatie van nieuwe technologieën die noodzakelijk zijn om concurrentieel te blijven.

"Innovatieve bruggen slaan"

“Wij zijn vanuit EY trots om met PortXL duurzame innovatieve bruggen te slaan tussen start-ups en ondernemingen", zegt Patrick Rottiers, Country Managing Partner EY België. "Door onze kennis ter beschikking te stellen en door het openstellen van ons internationale netwerk willen wij bijdragen aan een versnelling van innovatief ondernemerschap in de Antwerpse haven. EY is in België al jaren actief op dit gebied door onder meer onze EYnovation-dienstverlening en als partner bij PortXL Rotterdam. Hiermee benadrukken we het belang van innovatie en start- en scale-ups in België.”

Cees-Willem Koorneef, directeur België bij PortXL: “Wij zijn zeer vereerd met het partnership met EY, dat ons in staat zal stellen om samen met de andere partners de innovatiekracht vanuit de maritieme en chemische sector te versnellen."

Michiel Leen