Chainport Hackathon: opsporen van illegale trafieken

De douane gaat de strijd aan tegen illegale handel en wenst daarvoor de nieuwste technologieën in te zetten. Op de Chainport Hackathon kan je als deelnemer aan de slag met onder meer blockchain en artificiële intelligentie.

In 2016 werd in België 30 ton aan cocaïne onderschept. Vorig jaar waren het er 42 en begin deze maand zaten we al aan 20,5 ton voor dit jaar.

De functie van de douane is om de Europese Unie te beschermen en om de competitiviteit van de bedrijven te stimuleren en te faciliteren. Er worden daarom controles uitgevoerd, maar de legale handel dient hierbij zo min mogelijk verstoord te worden.

Logistieke keten

Het ideale zou zijn dat er een opbouw van data gebeurt waar de douane toegang toe heeft, vanaf de fabricage van goederen die bestemd zijn voor Europa. Als die goederen door de logistieke keten gaan, worden de data dan telkens verder aangevuld (bijvoorbeeld via een blockchain).

Aangezien de handelsstromen toenemen, het personeelsbestand van de douane naar beneden gaat en er in de praktijk maar 1% van de goederen wordt gescand, is er nog een hele weg af te leggen.

Scanning

Een 100% scanning houdt in dat die dient te gebeuren met behulp van artificiële intelligentie. De beeldanalyse gebeurt nu door mensen. Zodra er van 1% naar 100% wordt gegaan, kunnen zij dat niet langer alleen aan.

Heel wat uitdagingen dus op het vlak van douane en het bestrijden van illegale trafieken onder de challenge ‘Safety and Security’ op de Chainport Hackathon. De lezer die aan de slag wil met deze materie, kan zich via de site van Chainport inschrijven.

In de aanloop naar het Chainport Hackathon evenement van 11 tot 13 oktober brengt Flows een reeks artikels. Hierin worden de thema's bekendgemaakt waaruit deelnemers aan de hackathon kunnen kiezen. De twee voorgaande artikels gingen over Alternatieven voor koning auto en Bierspel en computergames voor havenbedrijven. Op 28 augustus is er een bustour in de haven van Antwerpen voor deelnemers. In de tweede helft van september volgt een rondleiding specifiek rond de opdracht ‘Safety and Security’. Inschrijven kan via info@chainporthack.com. Chainport Hackathon is een initiatief van NxtPort, Port of Antwerp en Alfaport-Voka. Meer info vindt u op de website van Chainport Hackathon.

Sven Goyvaerts