Businessevent Antwerps Transportforum opnieuw mooi succes

Maandagavond hield het Antwerps Transportforum zijn vijfde businessevent, waaraan 170 wegvervoerders en mensen uit de sector deelnamen. Het informeel netwerkmoment werd opgeluisterd door staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer.

Het Antwerps Transportforum (AT) werd drie jaar geleden opgericht door een aantal transporteurs die, onder andere door een betere samenwerking, “betere commerciële voorwaarden willen bekomen van hun leveranciers, ideeën uitwisselen en meer informatie krijgen”.

Vandaag telt deze feitelijke vervoerdersvereniging een honderdvijftigtal leden die samen goed zijn voor meer dan 3.000 trucks en 5.000 trailers. “Oorspronkelijk waren de oprichters Febetraleden, maar inmiddels telt ons bestuur tien mensen die ook lid zijn van TLV en UPTR. Wij willen zo representatief mogelijk zijn”, zegt Yves Haud’Huyze, bestuurslid en drijvende kracht van AT.

Het zakelijke evenement, dat nu jaarlijks wordt georganiseerd, vindt steeds plaats bij een truckdealer uit het Antwerpse. Deze keer was Mercedes-Benz Truckcenter Antwerpen op de Linkeroever gastheer en was de opkomst opnieuw zeer groot. “Een jaar geleden hadden wij een record van 240 deelnemers, maar toen was het event ook uitzonderlijk. De kilometerheffing was in aantocht en er was een grote nood aan informatie. Ook konden de transporteurs hiervoor een gunstig contract aangaan met DKV", stelt Haud’huyze.

Aankoopvereniging

“Het primaire doel van het AT blijft door samenwerking kortingen te bedingen voor de aankoop van diverse goederen en diensten. Men kan echter niet zeggen dat wij een aankoopcentrale zijn, maar een aankoopvereniging. De facturatie en de afwikkeling gebeuren immers één op één”, vervolgt hij.

Gastsprekers

Het businessevent is echter meer een netwerkmoment en een gelegenheid voor de leden om contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen. “Ook hebben wij telkens interessante gastsprekers", zegt hij.

Dit jaar waren dat Meester Frederik Vanden Bogaerde, advocaat bij Transport & Logistiek Advocaten in Roeselare, die de problematiek rond de Loi Macron in Frankrijk toelichtte; en Philippe De Backer, staatssecretaris voor de Bestrijding van de Sociale Fraude (Open Vld), die de verschillende luiken van het plan voor eerlijke concurrentie in het transport uitlegde.

Ook te gast op het event was de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), die op een standje de nadruk legde op de problematiek van de dode hoek (foto).