BASF en Kebony in de prijzen op Foreign Investment Trophy

Twee bedrijven uit de industriële cluster van de haven van Antwerpen zijn door Flanders Investment & Trade (FIT) bekroond voor hun strategische investeringen. BASF Antwerpen kreeg een ‘Lifetime Achievement Award’ en Kebony is ‘Newcomer of the Year’.

BASF Antwerpen krijgt de erkenning voor zijn jarenlange investeringen in zijn vestiging in de Antwerpse haven. Die is de voorbije vijftig jaar uitgegroeid tot het grootste chemische productiecentrum van België en het op een na grootste van de BASF-groep wereldwijd.

Het Noorse Kebony legde amper twee weken geleden de eerste steen voor een nieuwe fabriek op de site van het chemiebedrijf Lanxess in de Antwerpse haven. Het bedrijf investeert 20 miljoen en zorgt in een eerste fase voor 25 nieuwe jobs. Op basis van een biogebaseerde vloeistof geeft het duurzaam zachthout de superieure eigenschappen van hardhout.

Claire Tillekaerts, CEO van FIT overhandigde de trofeeën aan Wouter De Geest, CEO van BASF Antwerpen en aan Christian Jebsen, CEO van Kebony.

Een derde bedrijf, het Franse Sanofi Genzyme in Geel, kreeg de ‘Foreign Investment of the Year Trophy’. Het biotechbedrijf investeert 300 miljoen euro in de uitbreiding van zijn fabriek in Geel. De investering is goed voor 100 nieuwe jobs.

Chemiefederatie essenscia Vlaanderen spreekt van een ‘aanzuigeffect’ van de chemiecluster in Vlaanderen. Buitenlandse investeringen zorgen niet enkel voor jobs, maar creëren ook indirecte tewerkstelling in andere sectoren. Met hun investeringen versterken ze de slagkracht van talrijke kmo’s en vergroten de aantrekkingskracht van Vlaanderen als topregio voor R&D, productie en logistiek in chemie en life sciences, zegt de federatie.

Koen Heinen