April recordmaand containers, haven wenst snelle beslissing Saeftinghe

Het Havenbedrijf Antwerpen noteerde in april een recordoverslag van 1,053 miljoen teu containers. Het roept niet verwonderlijk op tot een snelle beslissing in het dossier rond de extra containercapaciteit in Antwerpen.

Nooit eerder werden er in een maand zoveel containers behandeld in de haven van Antwerpen dan in april 2019, meldt het Havenbedrijf Antwerpen dinsdag. Het is de tweede keer dat de maandelijkse kaap van 1 miljoen teu werd gerond en bovendien in een maand van slechts 30 dagen (tegenover 31 dagen voor mei 2018). Het Havenbedrijf noteerde een recordoverslag van 1,053 miljoen teu containers. De maand april bevestigt opnieuw dat de haven in recordtempo afstevent op haar maximale containercapaciteit. "Het havenbestuur vraagt de Vlaamse regering uit economische urgentie: neem de beslissing over extra containercapaciteit", klinkt het in een mededeling. 

April beste ooit 

In het eerste kwartaal van 2019 steeg de containertrafiek met 0,6% ten opzichte van de eerste drie maanden van 2018. Na vier maanden is de groei intussen aardig gecumuleerd tot 3,3%. April was daarmee de allerbeste maand ooit wat containers betreft, gepaard met een breed gedragen groei bij de containerterminals. Op het eerste gezicht zal ook mei deze trend evenaren.

Annick De Ridder, schepen voor haven: “We dringen erop aan dat de Vlaamse Regering snel de locatie voor de extra containercapaciteit in de haven bepaalt. Ze kunnen op ons rekenen om samen met alle betrokken partijen te bouwen aan de duurzame havenontwikkeling. Alleen samen kunnen we de vooropgestelde duurzame groei van onze haven realiseren.”

Jacques Vandermeiren, CEO Havenbedrijf Antwerpen, treedt haar bij: “Het nieuwe maandrecord bevestigt nogmaals onze prognoses dat de haven binnen afzienbare tijd met een capaciteitstekort te maken krijgt en dat de vraag naar extra capaciteit steeds dringender wordt. Daarom is een strakke timing echt noodzakelijk en essentieel om onze internationale leiderspositie te blijven waarmaken en onze rol als motor voor de Belgische economie te blijven spelen.”

Michiel Leen