Antwerpen verlengt betalingstermijn concessies en havenrechten

Het Antwerpse Havenbedrijf, Alfaport Voka en Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) verlenen verder uitstel van betaling voor concessies en haven- en binnenvaartgelden. De maatregelen moeten de havengemeenschap verder ondersteunen tijdens COVID-19.

De extra steunmaatregelen voor de rederijen, binnenvaartoperatoren en concessionarissen in de haven van Antwerpen worden verdergezet. 

De betalingstermijn voor de zeevaart- en binnenvaartrechten blijft verlengd naar 48 dagen. Normaal gelden respectievelijk 18 en 30 dagen. Het uitstel geldt voor alle schepen die vanaf 1 september tot en met 30 november 2020 in de haven van Antwerpen aanmeren. Voor de zeevaart wordt het uitstel toegepast op tonnenmaatrecht en aanlegrecht. 

Het Havenbedrijf en Alfaport Voka bereikten in april 2020 een akkoord over een betalingsuitstel voor de havengelden. In juli 2020 werd de termijn opnieuw verlengd tot minstens eind augustus 2020

Concessies

In samenspraak met MLSO werd in juni 2020 ook betalingsuitstel voor domeinconcessies toegestaan. De betalingstermijn voor de concessiefacturen voor het vierde kwartaal van 2020 wordt verlengd tot 30 oktober 2020. Op specifiek verzoek kunnen het Havenbedrijf en MLSO overgaan op maandelijkse facturen. De uitzonderingsmaatregel kan alleen worden aangevraagd door concessionarissen die specifiek voor het derde kwartaal met een fundamenteel omzetverlies, trafiekverlies of cashflowprobleem kampen. Dergelijk verzoek moet uiterlijk op vrijdag 18 september 2020 worden geformuleerd. 

Voor meer details en informatie over deze procedure kunt u terecht op de website van het Havenbedrijf Antwerpen en MLSO

Julie Desmet