Breakbulkbeurs Antwerp XL uitgesteld naar september

Breakbulkbeurs Antwerp XL zou normaal plaatsvinden van 21 tot 23 april in hal 4 van Antwerp Expo. Maar dat Antwerpse event wordt uitgesteld en verschoven naar 15-17 september. Dat maakte organisator Easyfairs officieel bekend.

Wegens het besmettingsgevaar door het coronavirus, gaat Antwerp XL niet door. Eventorganisator Easyfairs besliste dat kort voor de Nationale Veiligheidsraad op dinsdagavond 17 maart de nieuwe maatregelen om het openbare leven nog sterker in te perken, kenbaar maakte. De federale regering verbood al eerder alle openbare evenementen tot 5 april. Een verlenging tot na die datum behoort tot de opties.  

"We verontschuldigen ons aan alle bezoekers en exposanten. We weten hoezeer iedereen zich verheugde op de april-editie, maar de situatie ligt buiten onze macht", deelt Easyfairs in het persbericht mee. "Onze eerste prioriteit is het welzijn, de gezondheid en de veiligheid van onze bezoekers, exposanten en medewerkers te garanderen."

Meer internationale aantrek

Het Havenbedrijf Antwerpen is hoofdsponsor van Antwerp XL. "We hebben geen keuze", zegt business development manager bij het Havenbedrijf Antwerpen, Ann De Smet. "Maar op zich is het niet zo erg. We staan achter kwaliteit, eerder dan kwantiteit. De voorbereidingen die we gedaan hebben, pakken we gewoon terug op in september." 

Volgens Ann De Smet zijn de meeste reacties positief. "In het najaar zullen we meer internationale bezoekers kunnen aantrekken. Breakbulk Europe in Bremen vindt plaats eind mei, en zou slechts vijf weken op Antwerp XL volgen. Vorig jaar was dat slechts twee weken. Dat was veel te kort opeen. Nu we inzetten op september, kunnen internationale gasten uit Indië of China een betere keuze maken, of misschien zelfs naar beide breakbulkevents komen."

De conferentie is exclusief gewijd aan maritieme breakbulk, en is dit jaar aan zijn tweede editie toe. Drie dagen lang komen invloedrijke spelers uit de breakbulksector van over heel de wereld in Antwerpen samen om hun inzichten te delen. Globale thema's zoals duurzaamheid, digitalisering en douane komen aan bod. 

Collectieve mobilisatie

Easyfairs heeft in de collectieve mobilisatie tegen het coronavirus beslist om zijn locaties, waaronder Antwerp Expo, ter beschikking te stellen van de lokale en nationale autoriteiten.

"In onze expositiehallen kunnen tijdelijke gezondheidscentra, onthaal- en sorteerruimtes voor patiënten, opslagruimtes voor medische apparatuur enzovoort worden ondergebracht. De autoriteiten die wij hebben gecontacteerd, hebben hun grote belangstelling getoond voor dit voorstel. Ze zullen er ongetwijfeld op ingaan", klinkt het bij Easyfairs. 

Easyfairs exploiteert tien beurshallen in België, Nederland en Zweden, en organiseert meer dan tweehonderd beurzen, evenementen en tentoonstellingen in veertien landen. 

Julie Desmet