Agentenkoepel FONASBA viert vijftigjarig jubileum

FONASBA, de internationale koepel van nationale scheepvaartverenigingen, viert haar vijftigjarig bestaan. De Antwerpse inbreng in de koepel is groot: recent trad Navesvoorzitter Raymond Troch toe tot het directiecomité.

FONASBA werd in 1969 opgericht in Londen, waar het hoofdkantoor nog altijd gevestigd is. Een handvol klassieke Europese zeevaartstaten, waaronder België, Nederland en Denemarken, zijn lid van het eerste uur. Anno 2019 zijn er 62 leden uit de hele wereld, met als recentste aanwinst Curaçao. In de voorbije halve eeuw is Fonasba een gesprekspartner geworden in wereldwijde onderhandelingen met beleidsmakers. De Europese afdeling ECASBA is bijvoorbeeld het aanspreekpunt voor onderhandelingen op het niveau van de Europese Commissie. Ook de bewaking van internationale kwaliteitsstandaarden voor scheepsagenturen hoort tot het takenpakket. Wereldwijd zijn 5.000 maritieme bedrijven aangesloten bij de koepel. 

Antwerpse stem 

Vanuit België maakt NAVES, de nationale vereniging voor de beroepsorganisaties van scheepsagenten, deel uit van FONASBA. NAVES-voorzitter Raymond Troch (op foto links) zetelt in het FONASBA-directiecomité. Op die manier krijgt de Belgische, en dus ook de Antwerpse stem, in het panel gehoor. "Agentuurovereenkomsten, internationale kwaliteitsstandaarden, onderwerpen als douane en immigratie horen allemaal tot het pakket", weet Troch. "Vanuit NAVES en ECASBA brengen we vooral het belang van de Europese scheepvaart onder de aandacht. Want de ontwikkelingen in de Europese maritieme hoofdkwartieren worden later op andere continenten overgenomen." 

Hoofdzetel in Brussel?

Momenteel woedt binnen de vereniging de discussie over een nieuwe standplaats voor de hoofdzetel. Londen is na de brexit misschien minder opportuun. Brussel heeft goede kaarten, vanwege de nabijheid van de Europese instanties. Troch is de idee van een Brussels hoofdkantoor wel genegen. "Of waarom  niet in Antwerpen? Zo groot is de afstand niet."

De formele viering van het jubileum staat gepland voor de algemene vergadering in Miami, die plaatsvindt in oktober. NAVES viert haar eigen vijftigjarig bestaan over twee jaar en hoopt de algemene vergadering dan in Antwerpen te kunnen laten plaatsvinden. 

Michiel Leen