AEO-docent: "Aanvraagprocedure is geen papieren tijger"

Om voordeel te halen uit het nieuwe douanewetboek moet je beschikken over een AEO-vergunning. Ook het commercieel belang van AEO neemt toe. Twee goede redenen om de aanvraag van een AEO-erkenning te overwegen. Maar hoe begin je eraan?

Het nieuwe douanewetboek bevat verregaande vereenvoudigingen en uitbreidingen. Voor bepaalde voordelen moet een organisatie wel een AEO-vergunning hebben. Om die in België te verkrijgen moet je niet alleen een aanvraag indienen, maar via de site van de douane ook een self-assessment invullen. De vragenlijst geeft inzicht in de werking en de risico’s van een onderneming. Gebaseerd op de antwoorden brengt de douane mogelijke risico’s in kaart en zal tijdens de audit de afdekking van de risico's aftoetsen.

Al snel bleek dat de vragenlijst niet altijd eenvoudig te begrijpen was. Daarom sloot vormingscentrum Portilog een samenwerking af met de douane. Twee douanemedewerkers werden vrijgesteld om, zonder extra vergoeding, voor Portilog de opleiding ‘AEO, self-assessment’ te doceren. Ze begeleiden de deelnemers klassikaal bij het invullen van de zelfevaluatie. Een deskundige uit het bedrijfsleven staat hen bij om de vertaalslag naar de praktijk te maken.

Verantwoordelijke aanduiden

“Na het doorlopen van de reeks ben je in principe klaar om de AEO-aanvraag voor uw bedrijf bij de douane in te dienen", zegt Corinne Thijs, directeur van Portilog. "Wij raden deelnemende bedrijven aan om van bij de start van de opleiding een verantwoordelijke voor AEO aan te duiden die ook tijdens het traject aan het assessment zal werken. Op deze manier komen vragen en problemen al tijdens de sessies boven water en wordt het beste resultaat bereikt.”

Vijf stappen

De opleiding bestaat uit vijf sessies van een halve dag. Tijdens deze sessies doorloopt de douane-expert de verschillende hoofdstukken in de zelfevaluatie. Hij begeleidt de deelnemers door het verklaren van moeilijkheden in de teksten en bespreekt eventuele knelpunten en hoe deze op te lossen. Tussen elke sessie zit drie weken. De deelnemer kan dan in de tussentijd in het eigen bedrijf aan de slag."

Geen papieren tijger

Docent Ivan Huyghe: “Onze opleiding is een wisselwerking tussen de deelnemers en de douane, maar je wisselt ook ervaring uit met andere deelnemers. Zo krijgt iedereen meer inzicht in de aanvraag en de vereisten. Zo merk je dat de aanvraagprocedure geen papieren tijger is, maar een hulpmiddel naar gepaste maatregelen voor de optimalisatie van jouw bedrijf.”

Ellen De Proost