Douane focust nu op controles rond veiligheid in zee- en luchthavens

De coronaviruscrisis treft ook de douane. De infocenters en kantoren zijn niet meer voor het publiek toegankelijk. De douane focust vooral op essentiële controles, om de veiligheid in zee- en luchthavens en andere grensposten te garanderen.

De douane volgt de aanbevelingen en maatregelen van de regering rond het coronavirus. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, ontvangt de douane geen publiek meer in zijn infocenters en kantoren. De grote meerderheid van de administratieve zaken zijn online of per telefoon te regelen, zo luidt het bij de douane. 

Essentiële controles

Heel wat medewerkers van de FOD Financiën werken van thuis uit. “Maandag telden we 65% telewerkers bij de FOD Financiën”, zegt woordvoerder Francis Adyns. 

Op het terrein besliste de douane om alle niet-essentiële controles, bijvoorbeeld op de openbare weg, te verminderen of te stoppen. “We focussen nu vooral op de essentiële controles aan de grenzen, zoals in de zee- en luchthavens en aan andere grensposten. Met die controles willen we de veiligheid blijven garanderen, denk bijvoorbeeld aan onze strijd tegen drugs of andere gevaarlijke producten”, legt Francis Adyns uit. De controles die geen fysieke aanwezigheid vragen, worden nog altijd uitgevoerd. 

Melanie De Vrieze