Aan spuitje ontsnapte Mako speurt nu naar verdovende middelen

De agressieve hond Mako ontsnapte dankzij douanier Jacques Dejasse aan een spuitje. Hij merkte het uitzonderlijke talent van de hond als speurneus op. Mako speurt nu dagelijks naar verdovende middelen. Onlangs nog vond hij cocaïne in een auto.

Jacques Dejasse werkt als trainer bij de douane in Bierset. Een van zijn collega’s bracht hem naar Mako. De hond woonde bij een gezin, maar ze konden niet goed met hem overweg. Hij was te agressief en viel zowel mensen als honden aan. Daarom zou Mako een spuitje krijgen. “Omdat ik het gewoon ben om met moeilijke honden om te gaan, wilde ik hem wel eens testen”, zegt de douanier. 

Uitzonderlijke speurneus

En die test verliep heel goed. Mako was inderdaad agressief, maar hij bleek ook over een uitzonderlijke speurneus te beschikken. Daarom besliste de douane om de hond te adopteren. “Douanehonden moeten heel actief zijn en zin hebben om te werken”, legt Dejasse uit. “Ze moeten durven springen en mogen niet bang zijn van lawaai. Mako is misschien wel wild, maar het is een harde werker.” 

Op zoek naar cocaïne

De hyperactieve hond leerde heel snel bij. “Tijdens de opleiding leerden we hem de geur van diverse verdovende middelen kennen. Normaal duurt zo’n opleiding negen maand tot een jaar, maar Mako slaagde al na zes maand in de proeven.” Dejasse neemt Mako nu mee naar huiszoekingen en naar controles van voertuigen, vrachtwagens en boten in Zeebrugge. “Hij doet niets liever dan elke dag op pad gaan en te zoeken naar verdovende middelen.” 

Mako doet zijn werk goed. Onlangs nog vond hij 250 gram cocaïne in een auto bij een grenscontrole in Wezet. “In Wallonië gaat het niet over grote hoeveelheden drugs, we zitten hier niet in de Antwerpse haven”, voegt Dejasse eraan toe. “Maar voor ons was dat wel een grote vangst, dankzij Mako.” 

Melanie De Vrieze