10 jaar AEO: Portmade vraagt versnelling van prioritaire behandeling

De AEO-vergunning, die garant staat voor kwaliteit en veiligheid, bestaat tien jaar. In deze laatste aflevering polsen we bij twee bedrijven, Portmade en KHG Customs, hoe zij tegenover de vergunning staan. “Er is nog veel werk aan de winkel.”

Portmade is expert in douanegerelateerde aangiften zoals import, export, transit, aanvraag vergunningen en behandeling van claims. Voor het bedrijf was het verkrijgen van een AEO-vergunning een logische stap. “We waren een voorloper en zaten bij de eerste tien proefprojecten”, zegt Jef Hermans, managing director van Portmade. “Er kruipt veel werk in om een AEO-vergunning te krijgen. Je moet bepaalde zaken in vraag stellen om de interne processen te verbeteren, maar daar waren we al langer mee bezig. We hadden al meer dan twintig jaar onze ISO 9000-certifiëring. Toch verliep die eerste audit moeizaam en sleepte die ongeveer een jaar aan.”

Prioritaire behandeling

De AEO-vergunning stelt diverse voordelen voorop. De prioritaire behandeling is daar een van. “In de realiteit zien we dat niet”, zegt Hermans. “Het klopt dat we niet meer zoveel moeten borgen, maar in de behandeling en de facilitering zien we weinig of geen voordelen.” Volgens hem ligt dat vooral aan de aanpak van de overheid en de administratie. “Soms wordt het statuut ook tegen ons gebruikt. Maak je als AEO-bedrijf een fout, dan zeggen ze dat we beter moeten weten en pakken ze ons extra aan.”

Volgens Hermans is er nog veel werk aan de winkel. Hij wil snel de prioritaire behandeling van AEO-bedrijven gerealiseerd zien, niet alleen op het niveau van transacties – zoals de aangiftebehandeling, de verificatie en het nazicht – maar ook van de facilitering. "Het afleveren of wijzigen van vergunningen zou veel sneller kunnen.”

Kwaliteit

Ook KGH Customs Services, dat het handel- en douanebeheer van bedrijven optimaliseert, heeft een AEO-vergunning op zak. Voor Luc Sambre, directeur Sales & Marketing, betekent AEO op een kwaliteitsvolle manier aan trade en compliancy doen. “Met als doel om te evolueren van een transactionele naar een 'system based' aanpak.” 

Mijlpaal

Door het in werking treden van het nieuwe Douanewetboek (DWU) in 2016 is het belang van AEO toegenomen, vindt Sambre. “14 september is een mijlpaal, want dan vieren we tien jaar AEO. De voordelen – mogelijkheid tot verminderde controles en vlotheid bij de verwerking van de douanedocumenten – beginnen zich langzaam maar zeker te manifesteren. Rome is ook niet op een dag gebouwd.”

Melanie De Vrieze

Dit artikel is het laatste in een reeks van drie over 10 jaar AEO. De vorige artikels leest u hier en hier