Zuid-Koreaanse rederijen richten nieuwe alliantie op

Hyundai Merchant Marine (HMM) maakt zich klaar om extra afvaarten en nieuwe lijndiensten aan te bieden voor verladers die getroffen werden door het stilvallen van de diensten van landgenoot Hanjin Shipping.

De bijkomende capaciteit is nodig omdat de dagen van Hanjin Shipping steeds meer geteld lijken te zijn. Sinds de rederij op 31 augustus bescherming tegen schuldeisers vroeg, zijn de vaarschema’s helemaal verstoord omdat het gros van de schepen voor anker is gegaan..

Er is dringend geld nodig om de schepen weer te laten varen en alle lading af te leveren, maar de directie van de luchtvaartmaatschappij Korean Air die tot de Hanjin Group behoort en die samen met de familie Cho voor de extra middelen moet zorden, heeft vandaag voor de tweede dag op rij geen beslissing goedgekeurd om met geld over de brug te komen.

Om het verlies van de capaciteit van Hanjin enigszins te compenseren, biedt HMM vandaag een extra afvaart uit Busan naar Los Angeles. Volgens de rederij werd dat schip van 4.000 teu voor 90% volgeboekt en komt meer dan de helft van de lading van de elektronicareuzen Samsung en LG Electronics.

Mini Alliance

Samen met drie andere Zuid-Koreaanse carriers vormt HMM nu ook de zogenaamde Mini Alliance om het gat te vullen dat is ontstaan door het wegvallen van een aantal intra-Aziatische diensten van Hanjin. Samen met KMTC (Korea Maritime Transport), Sinokor Merchant Marine en Heung A-Shipping start HMM vier nieuwe lijnen vanuit Zuid-Korea (en China) naar Singapore, Maleisië, Indonesië, Vietnam en Thailand. Er zullen vijftien schepen met een capaciteit van 1.700 tot 5.000 teu gaan varen voor dit nieuwe Vessel Sharing Agreement.

Op de grote oostwest-routes zal HMM toetreden tot het 2M Vessel Sharing Agreement van Maersk Line en MSC. Er waren reeds besprekingen in Genève over hoe het netwerk van het trio er vanaf april 2017 uit zal zien. Maersk Line en MSC kondigden overigens eerder deze week al aan dat ook zij op 15 september een nieuwe dienst over de Pacific beginnen om klanten van Hanjin terwille te kunnen zijn.