Zonneboot Hogere Zeevaartschool brandt uit

Zware tegenslag voor de Hogere Zeevaartschool: de boot op zonne-energie, waarmee de school internationaal hoge ogen gooide, brandde vrijdagavond helemaal uit. De Zeevaartschool bekijkt nu hoe ze het project kan verderzetten.

De zonneboot, die opgeslagen werd in een loods aan de Kambalastraat (Eilandje), schoot vrijdagnacht in brand. Ondanks een snelle tussenkomst van de brandweer, blijft er van het vaartuig in polyester amper iets over. Wel kon vermeden worden dat het vuur oversloeg naar de rest van de loods. 

Bij de Zeevaartschool is de verslagenheid groot. "Wat er precies gebeurd is, wordt nog geanalyseerd", weet directeur Rowan Van Schaeren. "Vermoedelijk heeft een batterij voor kortsluiting gezorgd."

Prestigeproject

Meteen rijst de vraag hoe het nu verder moet. De zonneboot is een prestigeproject voor de Zeevaartschool: vorig jaar haalde het team nog een derde plaats op de prestigieuze Monaco Solar Boat Challenge (foto). Enkele studenten bouwen hun eindwerken op rond hun deelname aan het project. Wil het team dit jaar ook deelnemen, dan zou de nieuwe boot al op 5 juni klaar moeten zijn. "Als we alle gegevens bij elkaar hebben, zullen we kijken hoe het verder gaat", zegt Van Schaeren. "Voor alle betrokkenen is het een stressvol weekend geweest. We gaan binnenkort samenzitten met de werkgroep om te zien wat er mogelijk is." 

"Waren op de goede weg"

Over het financiële plaatje spreekt Van Schaeren zich niet uit. "We zijn gelukkig goed verzekerd, en sowieso hebben we bij de bouw van de zonneboot gewerkt met materiaal dat aan redelijke prijzen voorhanden is. Onze sterkte zat er altijd in om dat op een innovatieve manier in te zetten. Dat we in de prijzen vielen, bewijst dat we op de goede weg waren met deze boot. Die ervaring willen we zeker niet verloren laten gaan. Maar voor concrete toekomstplannen is het nu, enkele dagen na de brand, nog wat te vroeg."

Michiel Leen