Zomer: de vakantie van Daan Schalck (CEO North Sea Port)

In onze zomerreeks vertellen deze week bekende mensen uit de maritieme en logistieke sector hoe ze hun vakantie beleven. Vandaag: Daan Schalck, CEO van North Sea Port, over ochtendlijk leesplezier en genieten van een goed glas wijn in de Provence.

Eind deze week gooit Daan Schalck de riem eraf. Samen met zijn gezin zal de CEO van North Sea Port drie weken vakantiemodus verdelen over enkele dagen aan de Belgische kust en een tweetal weken in de heuvelachtige wijnstreek Luberon in de Provence. “Voor het werk maak ik geregeld verre verplaatsingen over de hele wereld, maar mijn favoriete vakantiebestemmingen, Frankrijk en Italië, zijn dichter bij huis. Een land mag nog zo mooi zijn, een groepsreis of een cruise is aan mij niet besteed. Op reis ben ik een individualist en vind ik het belangrijk om een eigen stek te hebben.”

Genieten van een goed glas wijn, maar ook van lokale lekkernijen van een plaatselijk marktje, zoals kaas, tomaten en vis, staan met stip in het lijstje van favoriete vakantiebezigheden van de Gentse haven-CEO. Ook een goed boek hoort daarbij. “Ik ben sowieso een ‘extreme’ ochtendmens, waardoor ik erin slaag om ook gedurende het werkjaar te lezen. Ook tijdens mijn vakantie sta ik als eerste op, zo rond half zes, om te lezen voor mijn reisgenoten aan hun dag beginnen.”

Leesvoorraad

Schalck sloeg afgelopen weekend nog een leesvoorraad in om tijdens zijn vakantie te verslinden. “Ik heb een voorliefde voor literatuur met historische elementen, verpakt in een fictieverhaal. 'De Moeder van Frankenstein' van Almudena Grandes was een prachtig boek over een psychiater die na de Spaanse Burgeroorlog aan de slag gaat in een krankzinnigengesticht voor vrouwen. Op reis zal 'De boekhandelaar van Florence’ van Ross King bovenaan mijn stapel liggen om te lezen.”

De drukke sportzomer met het EK voetbal, de Tour de France en straks ook de Olympische Spelen volgt de Gentenaar sporadisch. “Als je mij vraagt wat ik het meeste gemist heb tijdens de COVID-crisis staan restaurantbezoekjes en cultuur op één en twee. Pas daarna volgt sport.”

Cafébaas

Zijn thuishaven Gent moet het voor het tweede jaar op rij stellen zonder haar Gentse Feesten, maar dat is voor Schalck persoonlijk geen gemis. “Niet iedereen in de havencommunity zal dat weten, maar ik heb een verleden als cafébaas in Gent. Na mijn studies stond ik in 1988 achter de toog van ‘Waterhuis aan de Bierkant’, een café met meer dan tweehonderd soorten bier in huis. Ook de jaren daarna heb ik nog regelmatig bijgesprongen en heb ik mijn deel Gentse Feesten voldoende beleefd.”

De CEO van North Sea Port heeft geen moeite om de knop om te draaien als hij op reis vertrekt. “Op reis bekijk ik wel af en toe mijn mails, maar dat is vooral om ze door te sturen naar mensen die er verder mee aan de slag kunnen. De periode tussen 21 juli en 15 augustus is op beleidsmatig vlak sowieso zeer kalm.”

Baltische staten

Op zijn lijstje met droombestemmingen staan ook enkele locaties die hij al professioneel bezocht. “De Oostkust van Canada met de Saint-Lawrencerivier en de aanwezige natuur spreekt me enorm aan, net als het levendige Québec. Ook de Baltische staten met hoofdsteden als Riga en Talinn, behapbare steden zonder een overvloed aan toeristen, en de berkenbossen nabij de Russische grens boeien me. En het zal je misschien verbazen, maar ik ben nog nooit in New York geweest. Ik heb beloofd aan een van mijn twee zonen dat we die trip zeker nog samen zullen maken.”

Yannick De Spiegeleir